El Pont de Suert

Ribatònics, la música tradicional de la Ribagorça

Ribatònics és un grup de música tradicional formada per gent de l'Alta Ribagorça catalana i aragonesa; es va formar l'any 2012 a partir dels alumnes d'acordió diatònic de l'Escola Municipal de Música del Pont de Suert. Aquest és l'origen del seu nom, “Ribatònics”: Ribagorça & Diatònics.

Ribatònics
photo_camera Els Ribatònics són especialistes en música tradicional.

Interpreten música tradicional, música folk en general. Des de que van començar han participat en molts esdeveniments culturals, lúdics, artístics, esportius, científics no només de la comarca de l'Alta Ribagorça sinó també en comarques veïnes i altres indrets de Catalunya, entre els quals destaquen falles, festes majors, trobades de música tradicional, etc. Especial menció s'ha de fer de la Trobada de música tradicional basco-catalana a Bilbao, amb la participació de l'acordionista Kepa Junquera i la banda de txistularis de BilbaoMusika, el passat octubre de 2015.També han actuat al Born de Barcelona, en el cap de setmana de promoció de la comarca el passat mes de gener.

Dins del seu repertori hi ha balls tradicionals (ball pla, ball del rogle, ball de la pila, ball de bastons, Tatero, falles de Taüll), cançó popular del Pirineu (cobles de per astí, les cobles del Peirot, corrandes, marxa del comare), cançó tradicional occitana (polca d'ours, set salts), aranesa (els caulets, montanhes araneses) , basca (haurrak ikas zazue), etc. 

Animats pel públic i amb ganes de fer un pas endavant aquesta primavera van decidir editar el seu primer CD que ha sortit a la venda aquesta setmana. Es diu "Ribagorça sona" i conté 11 balls i cançons gravades a la Ribagorça. Està previst de fer una presentació del disc al públic de la comarca aquest estiu. Han col.laborat en el CD el famós músic de Lleida, "Lo pardal roquer" al violí i al baix, i el violinista Brie Ionut Cosmin.