30.06.2022 |
Viure als Pirineus

Quan tens un ós a quatre metres

Ha de ser difícil de gestionar. Aquest dimecres, un pastor de Montanui, Josep Maria Cortinat, pasturava a la vall ribagorçana de Castanesa quan, tot de sobte, va veure que el ramat s'esverava, va aixecar el cap i es va trobar un ós a quatre metres... Què fas quan et trobes amb un ós al davant? El primer que va fer el Josep Maria va ser espantar-lo per tal de salvar el bestiar però, a més, va tenir la sang freda de fotografiar-lo i captar unes imatges que han esdevingut virals. Unes imatges que reflecteixen una situació que preocupa, i molt, els ramaders: els óssos s'apropen cada cop més als ramats 

36379743_1697440670305318_5811789688695947264_o
La imatge és impactant. Foto: Josep Maria Cortinat
Quan tens un ós a quatre metres

De moment les autoritats no han pogut identificar l’ós responsable d’aquest atac a Castanesa, que podria ser el mateix que les darreres setmanes ha atacat diversos ramats a la Ribagorça i l'Aran. 

En aquest sentit, els pagesos i ramaders del Pallars es van manifestar ahir dijous a Sort, convocats  contra la fauna salvatge i van reclamar la captura immediata de l’ós Goiat arran dels nombrosos atacs a bestiar. Van exigir també més control sanitari de la fauna salvatge, igual d’exhaustiu del que es fa als ramats, al considerar que principalment és la fauna salvatge la que transmet la tuberculosi al bestiar i que ha obligat a immobilizar una desena de granges del Pirineu.

En la manifestació de Sort, els ramaders també van denunciar retard en el pagament de les indemnitzacions i van dir que pot comportar el tancament d’explotacions. Van reclamar la dimissió del director general de Medi Ambient i del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i van dir que ramaderia i depredadors no poden conviure. 

El president del consell del Sobirà, Carles Isús, va assegurar que el territori “vol solucions ja” per als ramaders i va apuntar que convocaran una reunió entre el sector, representants institucionals i la Generalitat per parlar dels temes que afecten el sector primari del Pirineu.

Més atacs al bestiar

Els ramaders del Pallars Sobirà han denunciat un nou atac d'ós, la setmana passada, a la muntanya de Son del Pi. Asseguren que el causant d'aquest atac, amb el resultat d'una euga morta, va ser l'ós Goiat, l'únic que va amb collar GPS i se li poden seguir els moviments. Fins ara es té constància que Goiat havia atac a ramats de la Val d'Aran ocasionant morts d'eugues, ovelles i danys a arnes d'abelles. Aquest comportament tan agressiu ha portat al govern aranès a demanar que la Generalitat capturi Goiat i el torni a Eslovènia d'on va venir l'any 2016. 

Quan tens un ós a quatre metres
Comentarios