CSQEP demana respostes sobre la insostenibilitat del Parc de Bombers de Pont de Suert

Els bombers denúncien la falta d'efectius i han anunciat el tancament del parc el 30 de juny si no se'ls dota de més personal

Pla general de l'edifici del Parc de Bombers del Pont de Suert. Imatge del 2 de maig del 2017. (horitzontal)
photo_camera Pla general del Parc de Bombers del Pont de Suert.

La senadora designada per Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Sara Vilà, ha presentat una bateria de preguntes al Parlament per donar resposta a les demandes dels bombers del Pont de Suert. Els bombers han donat un ultimàtum a l'administració per trobar una solució i fer front a la situació insostenible que estan vivint des de fa anys. En aquest sentit, alerten que tot i les reunions mantingudes amb l'administració, continuen en una situació insostenible que, segons Sara Vilà ''els impedeix donar un servei a la ciutadania i al territori, en una zona on és especialment preocupant els accidents de trànsit a la N230 i el mal estat de la mateixa carretera''.

Cal destacar que actualment, el Parc de Bombers el formen voluntaris de Pont de Suert i només disposa de 15 bombers en llista i 8 en operatiu. Vilà afirma que ''aquesta falta de personal es reflecteix en moments puntuals del dia, també hi ha dies que els bombers a conseqüència de les seves responsabilitats laborals i familiars no poden atendre les demandes i el parc es queda amb 0 operatius''. ''Una flagrant contradicció'', segueix Vilà, ''ja que se suposa que els efectius han de donar servei 24h al dia durant els 365 dies de l'any i en cas d'incidència el parc de bombers més proper es troba a una hora'', que és el de Tremp.

Aquesta situació és conseqüència directa de ''la manca de convocatòria de noves places així com la de material, la caducitat d'aquest, la manca de formació continuada i la quantitat de burocràcia a la qual han de fer front tot i no tenir personal per fer-ho'', afirma la Senadora, qui afegeix que suposa ''un escenari certament trist, ja que malgrat les dificultats, els bombers voluntaris destinen de forma altruista les hores remunerades al manteniment del Parc i a la realització d'activitats per als veïns del municipi, a més a més del risc personal que suposa una feina com la seva''.

En el cas que no es trobi cap solució, el dia 30 de juny tancaran el parc tot presentant una renúncia col·lectiva, ''ja que el cos de bombers voluntaris de Pont de Suert no està disposat a responsabilitzar-se més de les conseqüències de no poder donar resposta operativa en una comarca on en temporada alta es triplica la població''.

Per tot això, Sara Vilà pregunta per què la Generalitat no ha donat cap resposta encara als bombers voluntaris del Pont de Suert i com pensa la Generalitat evitar el tancament del Parc que ja han anunciat els bombers a partir del 30 de juny. 

Vilà ha anat més enllà: ja que aquest greu escenari no té en compte ''les conseqüències que té a nivell d'espera i de greuge per als veïns i veïnes de l'Alta Ribagorça el fet que sovint es pugui trigar més d'una hora en donar el servei o de vegades els bombers voluntaris no se'n puguin fer càrrec per manca d'operatius''. A més a més, conclou, de ''les preocupants conseqüències psicològiques que té el fet que els bombers voluntaris del Parc siguin conscients de no poder donar un servei en garanties i que la Generalitat menysté''.