SUCCESSOS

Busquen un excursionista desaparegut a la Vall de Boí

Va anar fer el cim de la Punta Alta de Comalesbienes i no va aparèixer al lloc on l’esperaven a dormir
Vall de Boí excursionista desaparegut
photo_camera Dispositiu de recerca per trobar l'excursionista desaparegut a la Vall de Boí / bombers.cat

Els Bombers treballen en la recerca d’un excursionista desaparegut a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). L’home va anar a fer el cim de la Punta Alta de Comalesbienes però no va arribar on l'esperaven a dormir.

El cos va iniciar ahir un dispositiu que ha continuat avui sense resultats, i que es reprendrà aquest divendres. El cos s'encarrega de coordinar-lo i compta amb la participació d'efectius dels Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els Pompièrs d'Aran.

Els Bombers de la Generalitat treballen amb la hipòtesi que l'excursionista de 24 anys desaparegut el 2 d'agost a la Vall de Boí (Alta Ribagorça) "hauria patit un problema o un accident" mentre descendia del cim de la Punta Alta de Comalesbienes. Ho ha explicat el cap dels GRAE del cos, Oriol Vilalta, que ha afirmat que no hi ha cap indici que apunti que el jove hagués comès una imprudència. El dispositiu de recerca segueix ben actiu amb deu dotacions terrestres, efectius dels GRAE de totes les regions, la Unitat de Comandament Mitjana, la canina, el cap de guàrdia de Lleida, i dos helicòpters. A banda, també hi participen els Pompièrs d’Aran, els Mossos d'Esquadra i personal del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).

En una atenció a la premsa, Vilalta ha explicat que el cos va rebre un avís la nit del 2 d’agost que informava que aquest noi havia sortit a fer la Punta Alta de Comalesbienes i no havia tornat. Segons els familiars del desaparegut, hauria deixat el cotxe aparcat a al zona de l’estany de Cavallers i des d’allà hauria iniciat el recorregut. A les 17.00 hores del 2 d’agost, hauria comunicat als seus que havia aconseguit coronar el cim i que es disposava a baixar. Malauradament, quan va arribar la nit, el noi no va donar senyals de vida.

Bombers recerca Vall de Boí
El centre de comandament es va muntar en el pàrquing de la presa de Cavallers / bombers.cat

“Era de nit, però tot i això vam posar en marxa un desplegament potent i adequat a les condicions de la zona”, ha assegurat Vilata que ha indicat que no es tracta d’un traçat d’especial complexitat o que requereixi material professional per poder-se fer. “És una ruta clàssica d’alta muntanya”, ha comentat el bomber que ha remarcat que “no cal anar cordat ni res” per poder-la fer. Amb tot, ha reconegut que sí cal disposar d’una bona forma física i ha dit que el recorregut conté alguns còdols grans típics d’aquesta mena de terrenys.

Dijous la recerca va mantenir-se i la passada nit i matinada també. El cap dels GRAE ha assenyalat que aquest divendres continuaran els treballs i ha remarcat que quan cau el sol en cap cas s'abandonent les tasques de recerca. "Es redueix la força del dispositiu per la perillositat de la zona”, ha comentat Vilalta que ha explicat que s'aprofiten aquests moments per fer recorreguts de menor dificultat. 

Vilalta ha assegurat que a hores d'ara els cossos d’emergències estan treballant per poder pentinar a fons tots els itineraris de baixada. “Creiem que va patir algun problema mentre feia el descens i per això estem mirant per on és més probable que hagués baixat”, ha indicat. Vilalta també ha afegit que s’ha fet una crida a tots els rescatadors de guàrdia per poder reforçar l’operatiu.

La pluja que està caient a la zona aquest divendres ha complicat la recerca, ja que els dos helicòpters no estan podent sobrevolar l’espai.

El personal del SEM que s’ha desplaçat fins la zona està atenent els membres dels equips de salvament que ho necessitin i també s’està encarregant d’anar informant la família.