Els sindicats de Bombers diuen que la solució del Govern per al parc de Pont de Suert és ''il·legal i irresponsable''

Creuen que va contra les normes bàsiques de la funció pública, voluntariat i relacions laborals, perquè els voluntaris hauran d'obrir 24 hores com si fossin professionals

Imatge de quatre bombers voluntaris del Pont de Suert parlant a la sala de control aquest dissabte 1 de juliol del 2017 (horitzontal)
photo_camera Quatre bombers voluntaris del Pont de Suert parlant a la sala de control aquest dissabte 1 de juliol del 2017.

Els sindicats UGT-Bombers, CATAC, CCOO, CSI-F i COS han manifestat el seu ''profund'' desacord amb la solució proposada fins al 31 d'agost per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) en relació al Parc de Bombers del Pont de Suert. Aquesta preveu posar quatre bombers voluntaris permanents donant cobertura al parc obrint-lo 24 hores com si fossin bombers professionals. Segons els sindicats, és una ''solució marcada per les presses i les pressions'' on el col·lectiu de bombers voluntaris assumeix unes funcions que no els hi pertoquen. Per aquest motiu, consideren que és ''il·legal i molt irresponsable'', així com un greu error que només pot portar a la crispació i mals entesos tant al col·lectiu de bombers professionals com de voluntaris.

Segons els sindicats, el problema no recau en la relació dels dos col·lectius sinó en què es transgredeixen totes les normes bàsiques de funció pública, del voluntariat i les relacions laborals. En aquest sentit, creuen que la DGPEIS no pot esperar al setembre per posar sobre la taula una solució definitiva perquè l'Alta Ribagorça tingui un parc de bombers com qualsevol altra comarca catalana, amb bombers de guàrdia 24 hores els 365 dies de l'any.

Els sindicats exigeixen la posada en marxa ''immediata'' d'un parc professionalitzat sense deixar de banda els bombers voluntaris de l'Alta Ribagorça, ''que seguiran sent necessaris per donar una resposta de qualitat que es mereix la comarca''. A més, els sindicats recorden que la distància d'ajuda d'altres parcs és la més alta de Catalunya.

Segons els sindicats, a la situació s'ha arribat per la ''deixadesa'' de la DGPEIS al llarg dels anys i afegeixen que a la regió de Lleida només hi ha 8 parcs professionalitzats dels 73 que té Catalunya, tot i que té més d'un terç del territori, ''un greuge que no pot continuar''.

Els sindicats afegeixen que els bombers professionals i els voluntaris han de ser iguals en formació i en material, tot i que uns tinguin una relació laboral amb l'Administració que assegura la cobertura del servei públic essencial de bombers en tot moment, i els altres, com el seu nom indica, són voluntaris que podran oferir el mateix servei però segons la seva disponibilitat personal. Per tot plegat, consideren que qualsevol solució ''que no passi per garantir tot això'' els obligarà a ''prendre totes les mesures que tinguem a l'abast, tant legals com de pressió''.

comentaris