Aquest divendres finalitza la primera edició del Casal d'Estiu d'Estamariu, adreçat a nois i noies d'entre 10 i 17 i organitzat per la Fundació Planes Corts. Els impulsors han volgut potenciar al llarg de cinc dies, del 17 al 21 de juliol, la descoberta del patrimoni natural i cultural d'Estamariu i el seu entorn, però des de la mirada dels nois i les noies participants. D'aquesta manera aconsegueixen tres objectius ambiciosos: jugar, aprendre i reforçar l'orgull i el sentiment de pertinença dels joves d'aquest municipi alturgellenc de només 128 habitants. "És important que infants i joves coneguin el patrimoni local que es perd, perquè d'aquesta manera el valoren, l'estimen i en tenen cura", han apuntat.
Sortides diàries
A partir de sortides diàries d'1 a 2 km que porten a punts d'interès i també a partir de gravacions d'algun vídeo, els nens i nenes registren tota la informació rebuda en una fitxa de camp. Després, a les tardes, ho complementen amb activitats i jocs de descoberta de l'entorn. El Casal ha comptat amb uns monitors d'excepció: el naturalista Jordi Dalmau, d’Auberria; l’Anna Bonet, de la Pluja, arqueòloga especialitzada en difusió, projectes educatius i món rural; i l'escriptor i veí d'Estamariu, Albert Villaró, que ha guiat els camins.
Jugar i aprendre
La proposta educativa i lúdica també ha comptat amb la col·laboració i implicació de persones grans del municipi que converteixen els seus coneixements i la seva experiència vital en una font d'aprenentatge per als joves participants.
Des de la Fundació Planes Corts han fet una valoració molt positiva d'aquesta primera edició i ja compten a repetir l'experiència els anys vinents. El Casal d'Estiu ha tingut el suport de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Ajuntament d’Estamariu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.