MEDI AMBIENT

L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm arribarà al mirador de la vall de Santa Magdalena abans d'acabar l'any

Les obres que s'estan executant, incloses dins del projecte Camina Pirineus, permetran allargar cent metres el recorregut actual
Pla general de dos operaris d'Integra Pirineus duent a terme els treballs de construcció d'un nou tram de passera de l'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), el 7 de novembre de 2018 (Horitzontal).
photo_camera Dos operaris d'Integra Pirineus duent a terme els treballs de construcció d'un nou tram de passera de l'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm, a Montferrer i Castellbò/Albert Lijarcio

Els treballs de construcció d'un nou tram de l'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), faran possible que les persones amb mobilitat reduïda puguin arribar fins al mirador de la vall de Santa Magdalena. Les obres, finançades pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell i emmarcades en el projecte Camina Pirineus, van començar en les darreres setmanes amb la previsió que estiguin finalitzades abans d'acabar l'any. L'actuació, que l'està executant l'empresa d'inserció Integra Pirineus, consisteix en allargar en cent metres el recorregut de l'actual passera de fusta amb l'objectiu que, en una pròxima fase, conclogui amb la instal·lació d'una plataforma elevada a la zona del mirador.

Dues persones contractades per l'empresa d'inserció Integra Pirineus i un monitor de la fundació que té el mateix nom i que fa les funcions de cap de colla estan executant, des de fa un parell de setmanes, les obres de construcció d'un nou tram de passera de fusta que servirà per allargar en cent metres el recorregut de l'actual itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm. L'objectiu és poder arribar fins a la zona s'ubica un mirador de la vall de Santa Magdalena, per tal de fer-lo accessible a les persones amb mobilitat reduïda.

Els treballs, que compten amb un pressupost de gairebé 22.000 euros i estan finançats pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell a través del projecte Camina Pirineus, es duen a terme a continuació de la ruta actual, d'uns 480 metres, que va executar el Parc Natural de l'Alt Pirineu durant els anys 2015 i 2016 amb la idea que també fos apta per a persones amb discapacitat visual. L'objectiu és que el projecte culmini al 2019 amb la instal·lació d'una plataforma elevada al punt on hi ha el mirador, intervenció que també assumirà l'ens comarcal.

L'enginyer de muntanya de la fundació Integra Pirineus, Juan Antonio Arévalo, ha destacat la importància que té la construcció d'aquest tram de passera dins el conjunt d'un itinerari que, ha ressaltat, serveix per apropar al bosc a les persones amb problemes de mobilitat. En aquest sentit, ha explicat que el recorregut discorre per diferents zones d'interès paisatgístic, com ara pins de grans dimensions, avets o liquens.

Des d'Integra Pirineus han destacat l'oportunitat que suposa l'actuació des del punt de vista de donar feina a persones en risc d'exclusió, segons ha dit la seva directora, Urgell Escribà. La fundació, que va néixer al 2011 i va posar en marxa l'empresa d'inserció ara fa tres anys, genera ocupació per una trentena de persones, entre les quals hi ha les que són usuàries del Centre Especial de Treball que funciona des del 2012. Tot i que el sector principal al que s'hi dediquen és el forestal, també duen a terme tasques de jardineria, neteja viària o manipulats, entre d'altres.