L’Ajuntament de la Seu d’Urgell promou la digitalització de documents esportius històrics

Presentada la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’ que compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal. S’iniciarà el pròxim dia 2 de maig i s’allargarà fins el mes de juny de 2019.

IMG_0341
photo_camera Imatge de la presentació de la proposta.

El passat divendres es va presenta la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’ que té com a objectiu la recuperació, digitalització i preservació d’imatges i documentació històrica de la Seu d’Urgell i comarca.

En la roda de premsa per donar a conèixer a la ciutadania aquesta nova iniciativa, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va manifestar que “amb aquesta campanya es pretén recollir fons documental, principalment d’imatges i fotografies vinculades al món de l’esport del nostre municipi i de la nostra comarca al llarg de les darreres dècades”.

A col·lació, Batalla va explicar que la idea sorgeix de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament urgellenc arran de la creació d’un perfil propi d’aquesta àrea municipal a les xarxes socials, que a més a més de difondre l’actualitat esportiva dels clubs de la ciutat, també vol difondre imatges de la vida esportiva de la Seu de dècades enrere. Per aquest motiu es va demanar la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, ens que compta amb aquest tipus de material històric vinculat a esdeveniments esportius molt concrets, però amb pocs testimonis històrics de la quotidianitat de clubs esportius que poden existir.

Per això, l’alcalde de la Seu va fer una crida a la col·laboració tant de clubs esportius com de particulars que tinguin fotos històriques de diferents manifestacions esportives de la ciutat com per exemple el cros de primavera, ciclisme, piragüisme, esquí nòrdic, escalada, equips esportius existents o ja desapareguts, entre d’altres, “per tal que es puguin recollir amb l’objectiu que la nostra memòria col·lectiva esportiva quedi ben preservada a l’Arxiu Comarcal i pugui ser divulgada com correspon”.

Projecte Fem esport, Fem Arxiu

Per la seva part, el director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, va remarcar que la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’ és la confluència de dos projectes: el de l’Ajuntament de la Seu per difondre a través de les xarxes socials del Servei Municipal d’Esports la memòria esportiva a la Seu i a la comarca, i per l’altra, el projecte Fem Esport, Fem Arxiu, impulsat per la Subdirecció General d’Arxius de la Generalitat de Catalunya emmarcada en una campanya més àmplia iniciada des del Consell Internacional d’Arxius.

El director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell va explicar que la campanya ‘Fem memòria esportiva a la Seu i a l’Alt Urgell’ té com a objectius la identificació, descobriment de fons, col·leccions i documents històrics relatius a la vida esportiva de la Seu i comarca, així com la preservació a llarg termini de documentació tant de particulars, d’empres com d’entitats i clubs esportius, “per poder fer-ne també difusió de totes aquestes imatges i documents, creant una finestra oberta al descobriment del passat esportiu alturgellenc”.

La campanya pretén recollir tot tipus de documentació històrica relacionada amb el món de l’esport a la Seu i l’Alt Urgell com fotografies en paper i digitals, diapositives, negatius, plaques de vidre, documentació audiovisual, registres sonors, textos, plànols, postals, cromos, etc. Poden ser de qualsevol temàtica dins de l’àmbit esportiu (fotografies i documents relatius a retrats individuals o col·lectius, instal·lacions esportives, actes inaugurals, competicions, documents administratius, etc.). En aquest sentit, Quílez va subratllar que aquesta campanya “té un interès fonamental perquè la documentació esportiva ens parla de la quotidianitat, i això serveix per poder reconstruir temps passats”.

Respecte l’abast cronològic de la campanya, es vol abastar la documentació de qualsevol època fins al present, però és molt urgent la col·laboració dels ciutadans i associacions en el cas de documentació anterior a l’any 2000 i, especialment, la considerada històrica, és a dir, la documentació a partir de 30 ó 40 anys d’antiguitat.

Del 2 de maig de 2018 al juny de 2019

El procediment de recollida de tot aquest material històric de la vida esportiva de la Seu i comarca s’iniciarà el pròxim dia 2 de maig i s’allargarà fins el mes de juny de 2019.

Tindrà dos procediments diferents depenen si els titulars d’aquesta documentació històrica la vulguin cedir per la seva digitalització i recuperar posteriorment els originals o la vulguin ingressar a l’Arxiu Comarcal de manera indefinida.

En el cas que els titulars de la documentació vulguin cedir la documentació per a la seva digitalització i recuperació posterior dels originals:  

  • La documentació ha de ser adreçada pels titulars a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell on es procedirà a la signatura d’un rebut de lliurament així com de la signatura d’un document d’autorització de digitalització per part de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

  • L’Ajuntament de la Seu d’Urgell lliurarà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de forma temporal la documentació per a la seva digitalització.

  • L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell retornarà a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell la documentació original més una còpia de la documentació digitalitzada. Tant la documentació original com la còpia digital seran retornades al titular.

  • De forma indistinta, la documentació digitalitzada serà utilitzada per a la seva difusió a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.  

En el cas que els titulars de la documentació vulguin ingressar la documentació de forma indefinida a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell per a la seva conservació i preservació a llarg termini:  

  • Els titulars de la documentació hauran de portar la documentació a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell on es realitzarà un primer document d’ingrés.

  • Com en el cas anterior, el titular rebrà una còpia digitalitzada de la documentació ingressada.

  • La documentació es podrà difondre –amb el permís dels titulars en cada cas- a través dels canals d’Internet propis de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell com de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell tant per a finalitats de recerca com d’ús didàctic i social.