TRIBUNALS

Un jutjat de Barcelona condemna l'Hospital de la Seu d'Urgell per la mort d'un pacient fa cinc anys

Entrada a l'Hospital de la Seu d'Urgell pel Passeig Joan Brudieu/ FS
L'Hospital de la Seu d’Urgell ha estat condemnat per mala praxi professional per la mort de Serafin Regal, un pacient urgellenc de 46 anys, que el 2017 va ingressar per una hèrnia discal i va morir per una sèpsia després de 9 dies ingressat.

L'Hospital de la Seu d’Urgell ha estat condemnat per mala praxi professional per la mort de Serafin Regal, un pacient urgellenc de 46 anys, que el 2017 va ingressar per una hèrnia discal i va morir per una sèpsia després de 9 dies ingressat.

El Jutjat Contenciós Administratiu número 13 de Barcelona ha detallat en la seva sentència, del 4 de febrer passat, que ha quedat demostrat que una greu negligència mèdica va ser la causa que va provocar la defunció de Serafin Regal. La jutge entén que “es va vulnerar la lex artis per part dels facultatius que van atendre” el malalt. Aquesta lex artis, recorda, és el principi bàsic d’actuació mèdica que indica que “l’obligació del professional de la medicina és de mitjans i no de resultats, és a dir, l’obligació és prestar la deguda assistència mèdica i no de garantir en tot cas el guariment del malalt”. Aquest criteri, segons la resolució judicial, no es va aplicar en el cas de Regal. 

Entrada a l'Hospital de la Seu d'Urgell per la Plaça Soldevila / FS

La mort de Serafin Regal, segons l’autòpsia clínica, es va produir “per una infecció d’un germen no determinat, atès que no se li van realitzar cultius, molt probablement adquirida a l’hospital i que es va introduir al cos per una via perifèrica col·locada al braç esquerre a Urgències l’11 d’abril i que s’hi va mantenir fins al 18”.  La decisió de la jutge es fonamenta, entre altres causes, en la valoració pericial, que va considerar que “no es va diagnosticar el quadre de sèpsia que presentava el pacient”, amb les proves pertinents: hemocultius, gasometria, equilibri d’àcid base, una radiografia de tòrax per avaluar la hipoxèmia (nivell d’oxigen en sang inferior al normal), ni tampoc no es van administrar antibiòtics. I, conclou, davant la gravetat que presentava, tampoc no se’l va traslladar a un altre centre amb unitat de cures intensives. Això malgrat que presentava símptomes com ara hipotensió, disminució de l’estat de consciència, febre i hipoxèmia. 

No es van seguir els protocols 

Per a la jutge, no queda clar en quin moment es va infectar el vial, cosa irrellevant en opinió seva, “perquè el que és realment rellevant és que no es va canviar la via des del moment de l’ingrés  fins al dia 19 d’abril del 2017, un dia abans de produir-se el traspàs”. Cosa que indica que no es van seguir els protocols (VINCAT), que recomana canviar els catèters implantats a urgències a les 48 hores.  I no sols es van ignorar respecte del temps, recalca, sinó en la comprovació de l’estat del pacient. Així, recull, “una via col·locada en planta, amb asèpsia, pot romandre més temps en l’extremitat, però infermeria ha de palpar el braç per veure que no estigui inflamat, vermell”, i si es detecta algun indici, la via s’ha de canviar immediatament. A banda, ha d’existir un registre d’aquestes comprovacions “i en aquest cas no existeix”.