Festival del Joc

Gemma Tó: “El joc de taula és cultura, ens entreté i, a més, té beneficis per a la salut mental”

Del 5 al 7 d’abril la Seu d’Urgell acull el VIII Festival del Joc del Pirineu, un esdeveniment que posiciona la ciutat com un referent nacional dins del món del joc. Parlem amb la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Gemma Tó, per tal que ens expliqui tot el que suposa acollir aquest certamen per una ciutat com la Seu, com ha evolucionat i quines són les novetats de l’edició d’enguany.
gemma1
photo_camera La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Gemma Tó.

Del 5 al 7 d’abril, tots a jugar?

Durant aquests tres dies la Seu es convertirà en un taulell de joc gegant i es podrà gaudir del joc en diferents espais de la ciutat, amb propostes per a tots els gustos i tendències. Tindrem un munt d’activitats i propostes per a tots els públics, a partir dels 0 anys, amb zones de joc lliure, partides de jocs de rol, experiències gastronòmiques amb jocs a taula, jocs tradicionals al carrer, conferències, etc. És veritat que el gruix del festival es concentra en aquest cap de setmana però les activitats comencen tres setmanes abans a les escoles, pels carrers de la ciutat i Biblioteca. A partir del 18 de març a la Seu ja es respira joc.

El joc és cultura, diu el lema del festival.

Sí, evidentment el joc és cultura, ajuda a entretenir-nos, però a mi també m’agrada dir que el joc és salut, és salut mental, i en aquesta línia també volem continuar creixent. I per què dic que és salut mental? Perquè el joc de taula ens ajuda a desconnectar de les noves tecnologies, incentiva la creativitat, ens fa treballar la memòria, ens fa pensar, ens fa riure, fomenta l’estratègia, ens fa estar amb amics, en família, en definitiva, ens ajuda a compartir… I sense límits d’edat.

Es tracta de jugar però no només jugar…

El joc de taula és el pal de paller, però a partir del joc hem volgut involucrar a moltes entitats, comerços, establiments de restauració, hotels, biblioteca i centres educatius per anar més enllà, i aprofitar l’organització d’aquest esdeveniment per fer créixer la ciutat, generar recursos i ensenyar les nostres entitats i la nostra ciutat al món. Enguany, a més, per primer cop, hi haurà un espai de baixos estímuls sensorials i en tots els edificis hi haurà un kit d’aïllament sensorial. El joc de taula té moltes coses positives i per això volem que la Seu es posicioni a nivell nacional com un referent i un destí de jocs de taula.

En cada ubicació s’han afegit els símbols de sorolls forts, llums fortes o parpellejants i multituds per tenir-ho en compte.

El joc de taula és el pal de paller, però a partir del joc hem volgut involucrar a moltes entitats, comerços, establiments de restauració, hotels, biblioteca i centres educatius per anar més enllà, i aprofitar l’organització d’aquest esdeveniment per fer créixer la ciutat, generar recursos i ensenyar les nostres entitats i la nostra ciutat al món

gemma2
Gemma Tó assegura que el Festival del Joc del Pirineu posiciona la Seu d'Urgell com un referent nacional. Foto: Montserrat Rovira.

Com es mostrarà aquesta implicació de les entitats amb el Festival?

Els comerços, per exemple, participen amb la decoració, amb el joc dels aparadors enredats on s’han creat 6 “rutes”; als hotels es faran els jocs nocturns; en els restaurants hi podrem trobar el Joc a Taula; l’associació dels Armats de la Seu, que són una institució històrica, participaran vestits de romans dinamitzant diferents jocs i espais. Són molta la gent i entitats que s’han fet seu el Festival, que hi creuen i que volen fer-lo encara més gran.

I quines implicacions econòmiques té per la Seu l’organització d’aquest certamen?

Les xifres parlen per tot. L’any passat vam tenir més de 8.000 visitants i un impacte en l’economia local de més de 700.000 euros. Hi va haver un retorn de 20 euros per cada euro invertit. Per a l’edició d’enguany, el cap de setmana del Festival es generaran uns 150 llocs de treball, alguns de la població de la Seu i comarca. A més, a banda de tot el moviment d’intercanvi econòmic que generen els jocs de taula, s’ha creat un espai per a professionals (dissenyadors, editors, distribuïdors) en el qual es compartiran experiències i projectes.

S’haurà de pagar per poder jugar?

Tots els jocs són gratuïts i lliures. En alguns, els que tenen les places més limitades, caldrà inscriure’s per reservar plaça, però no s’ha de pagar res. La participació és gratuïta i tothom hi és convidat!