ELECCIONS MUNICIPALS 28M

Francesc Viaplana: “Entre les nostres prioritats hi ha millorar els serveis a la gent gran i aconseguir més oportunitats per als joves”

Francesc Viaplana i Manresa (1981) és enginyer tècnic forestal, ha estat diputat al Parlament de Catalunya per Esquerra Republicana (ERC) i actualment és alcalde de la Seu d’Urgell en un govern de coalició entre JuntsxLaSeu i Esquerra. Parlem amb ell minuts abans d’agafar un avió cap a Budapest (Hongria) on la Federació Internacional de Canoa (ICF) havia d’anunciar la seu dels Campionats del Món de Piragüisme 2027. L’anunci es va fer l’endemà i Sort i la Seu d’Urgell van ser escollides les seus dels campionats. Un èxit esportiu sense precedents al Pirineu.
Viaplana entrevista 3
photo_camera Francesc Viaplana, alcalde de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Com valora aquesta legislatura?

Només començar la legislatura va arribar la Covid i després la guerra d’Ucraïna i la pujada de preus. La conjuntura ha estat complexa, però s’ha fet molta feina i hem assentat les bases del que serà la Seu del futur amb el nou CAP, els estudis universitaris d’INEFC, el futur Hospital, etc. Hem tingut molts reptes però faig un balanç positiu de la gestió de govern que hem fet. Estic orgullós de la feina feta.

El govern de coalició amb Junts ha funcionat?

Crec que s’ha fet bona feina. Evidentment, hem tingut les nostres diferències però sempre hem sabut posar els interessos col·lectius al capdavant dels interessos de cada partit o de cada grup. Hem sabut pensar en la ciutat i el resultat es veu en l’obra feta i en l’obra que està iniciada i que s’acabarà durant els anys vinents.

Quines propostes feu per a la legislatura vinent?

Aquests quatre anys hem començat una feina de llarg recorregut que volem continuar. Entre les nostres prioritats hi ha millorar el centre històric de la ciutat, millorar els serveis a la gent gran i aconseguir més oportunitats per als joves.

Què proposen per als joves?

Farem més habitatge social i habitatge assequible per als joves de la Seu. Ens fa molta falta. A més, amb l’arribada de la INEFC els joves seran més protagonistes de la ciutat i s’obriran noves oportunitats laborals per a ells, oportunitats que les hem d’acompanyar i impulsar. Juntament amb els estudis universitaris, treballem per potenciar la formació en oficis, les empreses necessiten mà d’obra i necessiten especialistes joves que s’han de formar. Aquesta formació és molt necessària.

I per a la gent gran?

Hem aconseguit tres milions d’euros que destinarem a fer pisos de serveis per a la gent gran i hem fet importants millores sanitàries (com el nou CAP o el consultori de Castellciutat) que hem de continuar. El benestar de la gent gran és el benestar de tots.

Quines inversions volen fer en els mesos que venen?

Volem millorar alguns espais de la via pública com, per exemple, la reforma dels antics Jutjats que volem convertir en un espai educatiu per a l’Escola d’Adults i per als alumnes del Pla de Transició al Treball. Aquesta inversió serà molt positiva per al centre històric. Hem de fer que el carrer Canonges sigui un espai multiesdeveniment en el que hi visqui més gent: té una bellesa i una singularitat especial. Hi invertirem. D’altra banda, farem el nou centre universitari de la INEFC, així com un nou ascensor a l’escola Albert Vives i millores a l’escola Pau Claris. A Castellciutat arreglarem carrers, farem un parc infantil i recuperarem la Ciutadella. Donarem suport a l’Hospital de Salut Mental que farà el Bisbat i estarem al costat de les inversions privades que beneficïin la ciutat.

Aquest cap de setmana viatgeu a Budapest per assistir a la cerimònia d’anunci de la seu dels Campionats del Món de Piragüisme 2027 a la qual aspiren en una candidatura conjunta Sort i la Seu d’Urgell. Fins a quin punt l’esport és important per a la Seu d’Urgell?

La Seu és una ciutat que viu per l’esport. Hi ha moltíssims clubs i associacions esportives, tots fan una feina excel·lent i contribueixen a fer de la nostra ciutat una gran capital esportiva. Tenim un entorn natural privilegiat amb un equipament excepcional com és el Parc del Segre, una historia plena d’èxits esportius, i un gran nombre d’instal·lacions esportives que continuarem millorant. L’esport ha esdevingut una marca de la ciutat, i també un motor econòmic.

Aquests quatre anys hem començat una feina de llarg recorregut que volem continuar. Entre les nostres prioritats hi ha millorar el centre històric de la ciutat, millorar els serveis a la gent gran i aconseguir més oportunitats per als joves

Com veieu la Seu?

La Seu d’Urgell és una ciutat amb una història excepcional i un entorn únic. Té un teixit social molt ric, amb un gran associacionisme i entitats de tota mena (esportives, culturals, econòmiques, solidàries, etc.) que hem de cuidar entre tots. Però si volem viure a la Seu la gent ens hi hem de poder guanyar la vida i per això des de l’ajuntament hem d’estar al costat de les empreses que creen riquesa i treball. Hem de cuidar especialment l’empresa i el comerç de la ciutat.