Francesc Viaplana i Manresa (La Seu d’Urgell, 1982). És enginyer tècnic forestal. Ha treballat tant en l'empresa privada aliena com en la pròpia. Ha estat investit aquest dissabte nou alcalde de la Seu d'Urgell, càrrec que ostentarà fins al final de l'actual mandat i que s'emmarca en l'acord de govern que van assolir ERC i JxCat després de les eleccions municipals del 2019. VIURE ALS PIRINEUS ha parlat amb ell per conèixer els seus projectes més prioritaris i les seves inquietuds.
Acabeu de ser nomenat alcalde de la Seu d’Urgell. Quin balanç feu d’aquests dos anys com a vicealcalde?
Ha estat un mandat totalment anòmal i marcat per la covid. De fet el govern municipal es constitueix el mes de juny, celebrem el mundial de piragüisme al Parc Olímpic del Segre, a l’octubre surten les sentències del procés, que també destaroten la normalitat d’altres anys, i al març ja irromp amb força la pandèmia. Tenir Jordi Fàbrega i Marian Lamolla al govern municipal va ser una sort, perquè com a professionals de l’àmbit sanitari van poder marcar unes pautes clares des d’un inici. Un alcalde-metge ha permès comunicar amb encert i arribar molt més bé a la ciutadania del que jo hauria estat capaç de fer. La gestió de la pandèmia ha estat altament complicada i ha hipotecat moltes actuacions que volíem tirar endavant. L'any passat vam anul·lar la festa major tres dies abans, tampoc hi va haver Fira de Sant Ermengol i altres esdeveniments. Tot i això, no hem renunciat en absolut a l’acció de govern i s’ha fet molta feina. L’entesa amb els socis de govern i amb l’alcalde Fàbrega ha estat molt bona i hem funcionat com un equip.
Un alcalde-metge ha permès comunicar amb encert i arribar molt més bé a la ciutadania del que jo hauria estat capaç de fer
També la festa major amb els aldarulls i les càrregues policials ha estat positiva?
De fet, ja va ser un gran mèrit poder celebrar la festa major i d’aquí el meu reconeixement a tothom que ho va fer possible, en especial al regidor responsable Carlos Guàrdia. Hem de tenir en compte que els actes de la festa major no s’improvisen i que abans de la primavera normalment ja està pràcticament tancada. Enguany no va ser així, quinze dies abans encara es tancaven contractes per la dificultat de programar, perquè cada dia hi havia canvis en les restriccions i només una setmana abans de la festa major encara hi havia toc de queda. Vam fer el que vam poder. Malgrat tot vam viure uns episodis de violència lamentables i sap greu perquè la festa va anar en general molt bé, però el protagonisme se’l va emportar la violència.
(Foto: L'alcalde Francesc Viaplana al seu despatx de l'Ajuntament de la Seu d'urgell / FS)
Un fenomen que no és exclusiu de la nostra ciutat...
Efectivament, és un fenomen que passa arreu del país. Crec que no hem de criminalitzar el col·lectiu dels joves, perquè no es pot posar tothom al mateix sac i a més intervenen factors diversos, com ara tenir l’oci nocturn tancat. Aprofito per demanar que s’obri, perquè a més a més, l’obertura dels espais exteriors que ara s’ha plantejat, aquí no ens soluciona res. Estic convençut que la resposta tampoc ha de ser policial, així no s’arregla aquest fenomen. He de dir que la meva preocupació principal com a alcalde és la convivència ciutadana, perquè tenim molts veïns que no poden descansar a les nits i ho estan passant molt malament. Em sento una mica impotent, perquè veig que com ajuntament no els puc donar la resposta per a solucionar aquest problema.
La meva preocupació principal és la convivència ciutadana, perquè tenim molts veïns que no poden descansar a les nits i ho estan passant molt malament
També ha generat conflicte la gestió dels habitatges ocupats…
És cert que l’accés a l’habitatge és complicat a la Seu i hi estem treballant amb les eines de què disposem, però també diria que el problema que tenim ve d’una mala gestió de la crisi immobiliària del 2008. D’aquella crisi en va quedar moltes bosses d’habitatges en mans dels bancs i dels fons que es van retirar del mercat i no es van posar a disposició de qui més els necessitava. Si s’hagués fet, s’haurien llogat legalment a preus socials i no hauríem arribat al problema actual. Cal remarcar que en les ocupacions d’habitatges de la nostra ciutat, s’hi barregen molts aspectes i que les famílies de l’edifici de la plaça d’Europa, no han utilitzat mai el canal dels serveis socials de l’ajuntament, tot i haver-los ofert. Hi havia molts tipus d’ocupacions i algunes eren clarament delictives.
Quina ha estat la primera decisió que heu pres com a alcalde?
Demanar a la policia municipal que em fes un llistat de totes les trucades que havien rebut durant el cap de setmana per molèsties, amb l’objectiu de posar-me en contacte amb les persones afectades.
En les ocupacions d’habitatges de la nostra ciutat, s’hi barregen molts aspectes i algunes eren clarament delictives
Quina és la principal necessitat que avui té la Seu?
Se'm fa dificil dir-ne una de sola, però si me’n deixeu dir tres, aquestes són el nou hospital comarcal, la residència per a gent gran i l’accés a l’habitatge.
I el principal actiu?
La principal riquesa, el millor actiu que tenim, és la ciutadania, és la nostra gent.
Què farà el nou alcalde, al llarg d’aquest any i mig, per pal·liar la manca d’habitatge social i primer habitatge per a joves que es volen emancipar
Hem obert línies que mai s’havien obert. Des de l’oposició sovint se’ns diu que hem de comprar immobles per incrementar el parc municipal d’habitatge i posar-lo a disposició de les famílies i els col·lectius més necessitats. Crec que això és complicat perquè obliga a una gran inversió per aconseguir molt pocs pisos. Nosaltres el que hem fet és impulsar la cessió d’ús amb propietaris privats i hem col·laborat amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. També hem obert una nova via amb fundacions com Habitat 3, que ens fa la inversió i ens posa a disposició l’habitatge i estem estudiant altres promocions públiques. No hem d’oblidar que també disposem de l’important llegat de Joan Obiols, Juanito del Pensament, un cèntric immoble que destinarem a habitatge social i que ara mateix estem treballant en el projecte tècnic. Per tant tenim oberts tots els canals possibles.
(Foto: Francesc Viaplana a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / FS)
Quin èxit ha tingut la cessió d’ús per part de propietaris privats?
El cert és que ha tingut un èxit molt relatiu. Tenim la dificultat que en el mercat lliure hi ha molta demanda d’habitatge i als propietaris locals els és molt fàcil llogar o vendre els seus pisos i no haver de recórrer a l’administració. A final de comptes, el que ofereix l’administració en aquesta iniciativa és la garantia de cobrament i el retorn en condicions de l’habitatge quan finalitzi el contracte de lloguer.
Per tant, la solució sí que passaria en bona part per disposar d’un parc d'habitatge municipal?
Sí, però crec que del que es tracta és d’obtenir el màxim nombre d’habitatges en el temps més breu possible. Optar per la fórmula tradicional de comprar habitatges, fa que es destini molts recursos econòmics i que a canvi s’obtinguin molt pocs pisos. Per contra, activant tots els altres canals que he dit abans, ens permet optimitzar recursos. Quan vam entrar a l’ajuntament es gestionaven tres pisos socials i a finals de mandat en gestionarem una cinquantena. La política d’habitatge no té uns resultats immediats, és una política de pìcar pedra, de feina constant, que es visualitza a mitjà termini.
Quan vam entrar a l’ajuntament es gestionaven tres pisos socials i a finals de mandat en gestionarem una cinquantena
La primera inauguració que fareu com a alcalde probablement serà el nou Centre d’Atenció Primària. Un equipament modern, cèntric i molt necessari…
Efectivament, és molt necessari perquè per oferir una bona assistència a la ciutadania en primer lloc cal que els professionals tinguin unes condicions de treball dignes i al CAP actual aquestes condicions no hi eren. El nou centre serà un equipament magnífic de treball i d’atenció als nostres ciutadans. Crec molt encertada la política que està duent a terme Salut en el sentit de reforçar l’atenció primària que és el primer esglaó del nostre sistema sanitari.
Venen temps de començar a recollir els fruits de la feina feta...
No sé ben bé si la primera inauguració que em tocarà fer com a alcalde serà el nou CAP o el pàrquing d’autocaravanes o bé la reforma de la Biblioteca Sant Agustí. En qualsevol cas, en principi el 31 d’octubre ja disposarem del pàrquing d’autocaravanes, que és cridat a convertir-se en un element turístic fonamental, que ens porta un tipus de visitant que interactua molt amb el comerç i la restauració. I pel que fa a la biblioteca, un equipament cultural capital, hem fet una reforma molt ambiciosa i, a més, ampliarem l’horari d’atenció al públic al matí i a la tarda.
Les obres de construcció del nou hospital comarcal començaran l’any que ve, el 2022
I l’inici de les obres del nou hospital comarcal per quan?
Les obres de construcció del nou hospital comarcal començaran l’any que ve, el 2022. El nou hospital és una oportunitat que l’Ajuntament de la Seu no es deixarà escapar i ho dic de manera clara i rotunda. Estem fent tot el que està a les nostres mans, és ara mateix la nostra prioritat màxima.
On s’ubicarà finalment?
Tenim dos possibilitats, una a l’Horta del Valira i l’altra al SUD1, és a dir, als terrenys de darrere el Parc de Bombers. Les dos ubicacions tenen avantatges i inconvenients i serà el mateix departament de Salut qui decidirà segons els seus criteris tècnics i necessitats. El que sí que estic en disposició d’assegurar com a alcalde de la Seu és que Salut disposarà del terreny per aixecar el nou hospital en la data que se’ns demani i no deixarem passar aquesta oportunitat històrica. El 31 de desembre del 2023 l’hospital ha d’estar acabat perquè aquesta obra es beneficiarà dels fons europeus Next Generation.
Heu constituït una comissió i ja esteu treballant en el pla funcional del nou hospital…
De fet, el pla funcional consisteix a determinar els serveis i com aquests s’estructuren dins l’hospital i els circuits que s’estableixin, però el que crec important de debò és el model sanitari del Pirineu. Sempre hem de pensar en clau territorial i quan parlem de model sanitari aquí hem de pensar en el model que necessitem, en l’atenció primària que parlàvem abans, en els hospitals de referència i en el conveni amb Andorra. Necessitem aquesta visió àmplia i no centrar-nos únicament en un sol aspecte. Vam crear la Taula de l’Hospital, que és un lloc de trobada ampli, on participen experts reconeguts, usuaris i representants polítics. A més, a conseqüència de l’acord de pressupostos, també hem creat una taula de treball amb experts del món sanitari que disposen de les eines per valorar aquests desplaçaments i que aportaran coneixement en intel·ligència artificial i altres. Aquest treball dels experts el compartirem amb la Taula de l’Hospital, l’analitzarem i el valorarem.
Per tant, la residència sociosanitària per a gent gran haurà d’esperar?
Crec que no hem de retardar res i hem de caminar en paral·lel. És cert que, a diferència del nou hospital comarcal, la residència per a gent gran encara no té garantit el finançament, però és també una necessitat inajornable i de cap manera no la podem deixar aparcada i hi estem treballant.
(Foto: L'alcalde Viaplana al balcó de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell / FS)
Ha començat a la Seu el primer curs del grau universitari de l’INEFC Pirineus. Una decisió que ja ha omplert d’il·lusió i optimisme els carrers de la ciutat …
És una gran notícia. Crec sincerament que INEFC Pirineus marcarà un abans i un després a la Seu. És molt important tenir quaranta alumnes provinents de diferents llocs i molt remarcable la gran acceptació que ha tingut aquest grau universitari, amb un nombre molt alt de preinscrits, un símptoma inequívoc de què el projecte està molt ben pensat. Ens trobem en un indret privilegiat i l’alumnat es formarà en un entorn idíl·lic a través d’una docència personalitzada i integrativa que permetrà combinar el grau universitari i la formació d’ensenyaments en l’activitat física i l’esport al medi natural. També vull destacar, a banda dels llocs de treball que aquests estudis universitaris comporta, els lligams que els estudiants establiran amb la nostra ciutat.
Crec sincerament que INEFC Pirineus marcarà un abans i un després a la Seu
Una altra iniciativa rellevant, que potser ha passat una mica desapercebuda, és la instal·lació de la base dels GRAE a l’aeroport de la Seu…
El que s’ha fet amb la ubicació de la base dels GRAE aquí és ampliar la cobertura d’aquest servei dels Bombers de la Generalitat. Hi havia la ubicació a Tírvia, que hi segueix essent i que cobreix una part del territori pirinenc, però ara en funció dels aparells que hi ha a Catalunya, aquests es desplacen pel conjunt del país i també a la Seu d’Urgell. A més, això es complementa amb un heliport preparat per operar les 24 hores del dia; és a dir, que pot acollir vols nocturns per a trasllats del Servei d’Emergències Mèdiques. Tant en un cas com en l’altre, estem parlant del salvavides, és vital.
La Seu d’Urgell és capital del Pirineu. Què farà l’alcalde per exercir aquesta capitalitat?
La capitalitat de la Seu ho és per història, per territori i per demografia, però també hem de fugir de la idea de les capitalitats tradicionals i apostar per elements de capitalitat repartits pel territori. La capitalitat que exerciré serà sobretot de lideratge, de projectes i d’acompanyament del territori pirinenc.
La capitalitat que exerciré serà sobretot de lideratge, de projectes i d’acompanyament del territori pirinenc
Però també és cert que la presència física dels departaments i dels organismes del Govern visualitzen també el que és la vegueria…
El més important és el desplegament de la vegueria en el territori. En aquest sentit el que faré, per descomptat, és posar a disposició del Govern espais municipals perquè puguin acollir aquesta administració pròpia veguerial. Ja n’hi ha que estan a disposició, gairebé preparats per entrar-hi ben aviat, i altres que s’han d’adequar. Justament a l’edifici de nova planta de darrere el Consell Comarcal de l’Alt Urgell s’estan duent a terme obres d’adaptació que han de finalitzar enguany, A més disposem de l’edifici dels antics jutjats i també d’una ala a l'edifici de Les Monges que ben bé podrien acollir serveis del Govern. Són dos espais grans i cèntrics que s’han de remodelar i els oferirem a la Generalitat. Per nosaltres no quedarà.
Crec que no seria bo un projecte de JJOO d'Hivern que ens vingués donat des de fora, s’ha de dissenyar des del territori perquè tingui consistència i el territori se’l faci seu
La Seu ha de liderar la candidatura dels JJOO d’hivern o s’ha de limitar a ser-ne espectadora?
No podem ser mers espectadors i si volem exercir la capitalitat, també ho hem de demostrar en aquesta qüestió. De tota manera, sovint es compara el que són uns JJOO d’estiu amb uns d’hivern i tenen ben poc a veure. Crec que s’han fet algunes afirmacions molt contundents quan de fet no tenim ni tan sols el projecte. Crec que no seria bo un projecte que ens vingués donat des de fora, s’ha de dissenyar des del territori perquè justament tingui consistència i el territori se’l faci seu. Per altra banda, tampoc podem entrar en una mena de xantatge lligat a inversions, crec que les inversions hi han de ser d’acord amb les nostres necessitats, independentment de si tenim o no jocs olímpics d’hivern. Això no impedeix que uns JJOO d’hivern poden representar una plataforma per al Pirineu i un motor per a resoldre algunes problemàtiques que tenim i que venen de lluny. La clau és que sigui un projecte pensat des del territori i escoltant la gent d’aquí.
Us tornareu a presentar per a revalidar l’alcaldia a les pròximes eleccions municipals?
Sí, tinc la idea de tornar-me a presentar com a cap de llista, per tal de donar continuïtat a la feina feta al llarg d’aquest mandat. De tota manera, aquesta és una decisió que no em correspon a mi únicament. En tot cas aquesta voluntat l’haurà d’avalar la militància local, els companys i companyes d’Esquerra Republicana de la Seu d’Urgell.