INSTITUCIONS

Fàbrega demana al Bisbat d'Urgell que reconsideri la decisió d'abandonar el Patronat del Sant Hospital

Jordi Fàbrega assegura que "es fa necessari un nou plantejament de la gestió de recursos per tal de respondre amb eficàcia i eficiència a les necessitats assistencials de la població".
Bisbe Vives amb Jordi Fàbrega
photo_camera L'arquebisbe d'Urgell i el president de la FSH, el juliol passat. / BISBAT D'URGELL

El President del Patronat de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha difós un comunicat, després que el Bisbat d'Urgell hagi fet públic que abandonava la seva participació en el Patronat del centre. Aquest és el comunicat íntegre:

"En relació a la reunió del Patronat de la Fundació Sant Hospital d’ahir, 17 de març, els membres participants dels grups municipals i del Departament de Salut volem manifestar:
En el debat sobre la inclusió de l’avortament farmacològic dins la cartera de serveis de l’hospital, tots els membres del Patronat van explicar la seva opinió i van manifestar la seva postura. A la reunió va quedar clara quina era l’opinió majoritària del Patronat i també l’opinió contrària de les persones que representen el Bisbat, que va ser clara i coherent amb la doctrina de l’església catòlica, i mereix tot el nostre respecte. Tanmateix, l’opció favorable a tirar endavant fou majoritària.

Per aquest motiu es va acordar començar els tràmits i preparar el circuit per incloure aquesta prestació en la cartera de serveis del centre. És una decisió que no es pren contra ningú, sinó a favor dels drets de les dones i en virtut d’una llei aprovada al Parlament de Catalunya l’any 2010. L’hospital de la Seu farà el que fan d’altres centres d’arreu del país.
L’aportació del Bisbat a la governança de l’hospital, que té origen al segle XV, ha estat històricament molt positiva, tant en els bons com en els mals moments, i només podem tenir paraules d’agraïment. Tenim un recent exemple durant la pandèmia en què s’ha fet una col·laboració exemplar amb la utilització d’un espai a l’edifici del seminari per a l’estada de la gent gran de l’hospital de la Seu. No voldríem, de cap manera, la sortida dels seus membres del Patronat, i demanem que reconsiderin la seva decisió i es pugui allargar aquesta col·laboració tant exitosa.

En aquest context, es fa necessari un nou plantejament de la gestió de recursos per tal de respondre amb eficàcia i eficiència a les necessitats assistencials de la població del nostre territori. Per aquest motiu, en la reunió d’ahir es va acordar també prioritzar el procés iniciat al juny del 2020 de traspassar la gestió de la Fundació Sant Hospital a una empresa de titularitat pública".