PATRIMONI CULTURAL

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell recupera i divulga els motarrots dels pobles de la comarca

El projecte es basa en el treball de recerca de l’escriptor peramolí Josep Espunyes

Pla obert dels alcaldes de l'Alt Urgell i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, vestint la samarreta identificativa del 'motarrot' del seu poble, una iniciativa del Consell Comarcal. Imatge del 30 de setembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Alcaldes de l'Alt Urgell vestint la samarreta identificativa del 'motarrot' del seu poble / Albert Lijarcio

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha presentat el projecte “Motarrots de l’Alt Urgell”, una iniciativa que té l’objectiu de recuperar, preservar i divulgar aquesta part tan singular del patrimoni cultural immaterial com són els malnoms de la gent dels pobles de la comarca.

alt-urgell-motarrots-fets-llegendes

El terme motarrot s’utilitza per referir-se al malnom amb què els habitants d’un poble són coneguts per la gent dels pobles de la rodalia. Els motarrots tenen el seu origen en un fet històric, una llegenda, un costum, o bé en la geografia, la climatologia, la manera de ser o alguna altra característica que singularitza cadascun dels pobles. Sovint trobem en els motarrots una intenció irònica, pejorativa o, fins i tot, ofensiva, que s’entén per la tradicional rivalitat entre pobles veïns.

Pla obert del tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, i la tècnica de Turisme del mateix ens, Montse Ripoll, presentant al consell d'alcaldes el projecte 'Motarrots de l'Alt Urgell', el 30 de setembre de 2021. (Horitzontal)(Foto: El tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, i la tècnica de Turisme del mateix ens, Montse Ripoll, presentant al consell d'alcaldes el projecte 'Motarrots de l'Alt Urgell' / Albert Lijarcio)

L’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes (Peramola, 1942) va fer un exhaustiu treball de recerca sobre els motarrots de l’Alt Urgell. En va recollir de gairebé tots els pobles de la comarca, molts d’ells amb diversos motarrots. A més a més, n’explica l’origen i el motiu. Fruit de l’estudi d’Espunyes és el seu llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), del qual n’ha publicat posteriorment una nova edició, actualitzada i ampliada, amb el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011).

Pep Espunyes(Foto: Pep Espunyes, a Peramola, mostrant el seu llibre “Món rural. Mots que es perden” (Edicions Salòria) / FS)

El projecte ha consistit en la creació d’un logotip i un disseny d’imatge per als diversos motarrots de l’Alt Urgell. Gairebé cada poble de la comarca té el seu i el pot utilitzar per a l’estampació en samarretes o en qualsevol altre suport. A través de la seva pàgina web, el Consell Comarcal posa aquests dissenys a disposició dels ajuntaments, comissions de festes i altres entitats per tal que, si ho desitgen, en puguin fer ús. La idea és donar una imatge homogènia a nivell comarcal, ja que hi haurà un únic disseny per a tots els pobles, però cada un estarà personalitzat amb el motarrot corresponent. A més a més, a la pàgina web del Consell Comarcal es pot consultar un mapa interactiu amb tots els motarrots i el seu significat.

El projecte ha estat creat de manera conjunta pels serveis de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i compta amb el finançament de la Diputació de Lleida.