07.12.2022 |
Viure als Pirineus

CAMINS I PATRIMONI

Una caminada al Roc de Racons permetrà conèixer un dels temples romànics més sorprenents de l’Alt Urgell

Nova activitat del cicle “Els dimecres coneixem l’Alt Urgell”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restes de l’església de Sant Jaume del Roc de Racons/Carles Gascón Chopo
Una caminada al Roc de Racons permetrà conèixer un dels temples romànics més sorprenents de l’Alt Urgell

El proper dimecres, dia 14 d’agost, dins del cicle “Els Dimecres Coneixem l’Alt Urgell”, es proposa una sortida guiada a un indret força sorprenent i desconegut de la comarca. L’itinerari, que discorre per un tram de camí tradicional que comunicava la vall de Tost amb el Pla de Sant Tirs, i que estava controlat sota l’atenta mirada dels guaites del castell del Roc de Racons, quan aquest territori es trobava sota el poder del cèlebre Arnau Mir de Tost.

Uns metres per sota de la torrota del castell del Roc de Racons hi ha les restes d’una església romànica que estigué sota l’advocació de sant Jaume. És un temple de petitíssimes dimensions, amb una nau coberta originàriament amb encavallades de fusta i un absis de planta semicircular, obert a la nau a través d’un plec absidal de tan sols un metre d’ample. Aquestes característiques fan de Sant Jaume del Roc de Racons l’església romànica més petita de la comarca de l’Alt Urgell i possiblement de Catalunya.

La proposta s’engloba dins del cicle de sortides guiades “Els Dimecres coneixem l’Alt Urgell”, que pretén agermanar la pràctica del senderisme amb el coneixement del ric patrimoni comarcal. Totes les visites d’aquest cicle són guiades per tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, coneixedors del territori i de la seva història, i són gratuïtes. Per participar-hi només cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (tel. 973 35 31 12) o a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell (tel. 973 351 511). El punt de reunió per iniciar la sortida serà davant del Consell Comarcal, el proper dimecres dia 14 d’agost a les 8 del matí.

Una caminada al Roc de Racons permetrà conèixer un dels temples romànics més sorprenents de l’Alt Urgell
Comentarios