Viure la neu en família

Cada any, a finals de novembre, els bojos de la neu comencen a mirar al cel esperant la borrasca definitiva que permetrà obrir les pistes d’esquí i estrenar la temporada d’esports d’hivern. És possible que la majoria pensi en l’esquí alpí, que és el més implantat, però l’oferta lúdica i esportiva va molt més enllà. Els 143 dies d’obertura d’estacions, són una excusa perfecta per gaudir de l’hivern en tota la seva plenitud, de la mà de professionals de la neu. Un reportatge de Laia Singla.

web panoramica arbres i cel
photo_camera El Pirineu amb la neu a punt per gaudir-la en família. Foto cedida per SkiPallars

Les condicions meteorològiques favorables d’aquesta temporada ho han posat fàcil als amants de la neu alhora d’escollir destí. De propostes n’hi ha per triar i remenar, aptes per tots els públics, nivells, i necessitats. Des de Viure als Pirineus, n’hem recollit algunes que faran les delícies dels amants de la natura, l’esport i el lleure. Propostes pensades per gaudir de la neu en família.

Noves maneres de viure la neu, noves modalitats, noves experiències que ens proposen les empreses de la zona, que han sabut aprofitar l’entorn per ampliar un ventall de possibilitats, que cada any es reinventa. I és que no hi ha cap temporada igual, però en totes hi podem trobar l’experiència més vibrant de l’hivern.

Imatge de raquetes. Foto cedida per SkiPallarsRaquetes, la neu a l'abast de tots

Posar-se unes raquetes als peus és la forma perfecta de fer una passejada per la muntanya hivernal. Ens servim del principi de flotació repartint el nostre pes en una àrea més gran (la raqueta), de manera que no ens enfonsem en la neu. És molt còmode, ja que en no enfonsar-se els peus, les nostres passes són molt més eficients.  

Les raquetes modernes consten d’una reixeta metàl·lica o una peça de plàstic fixada al peu, però donant llibertat de moviments. Algunes tenen la punta aixecada per millorar la capacitat de maniobra. 

Tot i  que cal tenir en compte uns coneixements mínims de seguretat per tractar-se d’una activitat de muntanya, la pràctica de les raquetes de neu es pot adaptar a tots els nivells. Per provar-ho per primera vegada, no hi ha res millor que cercar els serveis professionals  d’alguna de les nombroses empreses de guiatge de muntanya que es poden trobar per tot el territori. És una forma de moure’s per la neu tan implantada, que resulta molt fàcil trobar material de lloguer en qualsevol establiment, itineraris marcats, o guies que ens acompanyaran en la nostra experiència. 

Molts agents turístics, també hi veuen el potencial. Per exemple, des del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, han impulsat des d’aquesta temporada dos circuits lliures per recórrer amb raquetes de neu perfectament senyalitzats amb balises de seguiment, identificatius de la dificultat, fites quilomètriques i indicadors que reflecteixen la distància acumulada des de l’inici de l’itinerari, per tal que no hi hagi risc de pèrdua. Són independents de l’estació de Boí Taüll, però molt a la vora. Es tracta del circuit del Pilaret del Pla de Durro de 4,3 km de longitud i recorregut circular, i de la pujada al Pic de la Pala de Ginebrell de 4,9 km de longitud.

És la ideal sortida amb nens, però també podem adquirir nivells competitius, com els que assoleixen els participants de la cursa Foc de Neu que es disputa a les Valls d’Àneu. Enguany se celebrarà el 5 de febrer i ja passa per la vuitena edició. Sorgida de l’entorn dels fallaires d’Isil i de l’Espot Esquí Club, actualment forma part del Circuit Català de Raquetes i de la Copa Catalana. En l’edició de l’any passat, els organitzadors de Foc de Neu, van oferir un dia ple de neu a la cursa més participada, comptant amb 225 que la situa com a la més concorreguda del Pirineu.  Entre els seus participants s’hi comptaven els aficionats a les marxes populars i també els més professionals com Just Sociats -Sots campió Mundial de raquetes de neu i Campió d’Europa de Snow Running-, Rosa Valls -Tercera en el Campionat del Món de Raquetes de Neu 2016 - i Agustí Roc –veterà i reconegut corredor 3 vegades Campió de la Sky Runners World Series i Campió europeu de carrera vertical el 2005. La jornada va acabar amb un dinar pallarès al refugi de Fornet. 

Esquí de travessa: viure la muntanya en primera persona

Fot d'esquí de travessa, cedida per SkiPallarsSi en un parell d’anys hem vist com la moda del running feia eclosió, ara és el torn de l’esquí de travessa, que és la versió hivernal pels aficionats a córrer per la muntanya. 

Tot i tractar-se d’una modalitat d’esquí nòrdic (ja que les fixacions ens han de permetre deixar anar el taló) va néixer als Alps les primeres dècades del s. XX, a mig camí entre l’alpinisme i l’esquí. No precisa comptar amb espais senyalitzats per la seva pràctica, però cal tenir en compte que és una disciplina que requereix capacitat física i coneixements tècnics i de muntanya, a més de material específic. Tot i els riscos inherents a tota pràctica esportiva a la muntanya, el Pirineu és un lloc extraordinari per conèixer aquest esport, ja que hi podem trobar tot el que necessitem per iniciar-nos a la seva pràctica. Són moltes les empreses de guiatge que ens poden acompanyar en les nostres primeres experiències, a més de diversos cursos de formació que imparteixen, per exemple, l’Associació Esportiva Pallars, en la seva nova secció d’esquí de muntanya. 

Alhora, als establiments de material esportiu, hi poden llogar o comprar tot allò que ens fa falta (esquis, botes, fixacions, pells de foca, ganivetes, ARVA, sonda i pala) a més de donar-nos tota mena d’ indicacions tècniques, assessorament o explicar-nos les possibilitats de cada territori.

L’Alt Pirineu, per exemple, és un lloc idoni per la pràctica de l’esquí de travessa. N’és bona prova la cita anual que hi tenen tots els aficionats en la Cursa del Bassiero, organitzada per la UEC de Barcelona, i que enguany passa per la seva 53a edició. Es tracta d’una cursa al voltant del pic de Bassiero, a les Valls d’Àneu i que aquest 2017 a més, serà el Campionat de Catalunya. Durant el cap de setmana del 19 i 20 de març, Afegides la cursa, s’hi faran jornades, tallers i activitats pels més xics, sortides en raquetes i altres propostes per convertir la cursa en una festa de l’esport de muntanya. Una excusa perfecta per fer una escapada esportiva en família. 

Una altra cursa, també emmarcada en la Copa FEEC- Millet d’Esquí de muntanya per equips, és la bianual Open Vall Fosca, que es disputarà el 18 de febrer. Com cada edició, l’itinerari de la travessa es decidirà la setmana anterior, tenint en compte la innivació de la zona, el risc d’allaus i la meteo prevista;  s’intentarà traçar un itinerari inèdit, al voltant dels 1.600 metres de desnivell, tot buscant aquell racó de la vall que ens faci gaudir d’allò més de la zona, l’entorn i l’esquí alpinisme.

Nens practicant esquí de fons. Foto cedida per Lles, estació d'esquíEsquí de fons: respirant natura

Es tracta d’una modalitat d’esquí nòrdic que permet desplaçar-se per superfícies nevades. És apte per qualsevol tipus de neu, però normalment es practica en pistes preparades i en pendents suaus. Trobem el seu origen als països nòrdics, on encara és un mitjà de desplaçament en zones rurals.  S’utilitzen uns esquís llargs i estrets (entre 160 i 220 cm de llargada i una amplada de 4,5 a 5,5 cm), amb  unes fixacions que deixin lliure el taló per facilitar el pas. N’hi ha dues modalitats o passos, que canvien en forma d’avançar. El clàssic, en el que es col·loquen els esquís en paral·lel i s’avança fent passos alternatius. En el cas del pas de patinador, els esquís es col·loquen en forma de V i s’avança com si patinéssim. 

Actualment a Catalunya existeixen set estacions d’esquí nòrdic en funcionament: Aransa (EMD d’Aransa, municipi de Lles de Cerdanya, Lles (Lles de Cerdanya), Sant Joan de l’Erm (EMD de Castellbò, municipi de Montferrer i Castellbò), Tuixén-La Vansa (Josa-Tuixén i La Vansa-Fornols), Guils Fontanera (Guils de Cerdanya) Tavascan (Lladorre) i Bosc de Virós (EMD d’Araós, Alins-Vallferrera). Totes són estacions de propietat municipal, però mancomunades en la marca Tot Nòrdic, que va nèixer al 1985. És per això que totes les estacions ofereixen un forfet de temporada conjunt a un preu molt econòmic de 120€ pels adults i 60€ per infants. 

La majoria d’estacions, ofereixen a més, altres activitats de neu, convertint- se en l’excusa perfecta per passar un dia de natura i esport, envoltats de silenci i paisatge.

Nens jugant al parc lúdic. Imatge cedida per SkiPallarsEstacions d’esquí: diversificant la neu

Ja fa temps que les estacions d’esquí alpí han deixat de ser punt de referència només pels aficionats a aquesta modalitat. Actualment, són molt més que això. La tendència és la diversificació. 

Al voltant les diverses estacions d’esquí, s’hi agrupen professionals de l’hivern preparats per fer-nos descobrir l’ampli ventall que ens ofereix la neu i el gel. Les estacions d’esquí alpí agrupen sota el seu paraigües experiències tan diverses com el múixing, el telemarc, les raquetes o el busseig sota el gel. 

Si el que ens cal és la iniciació, en qualsevol disciplina, també ens ho posen fàcil. Hi ha ofertes especials per debutants, tant en el forfet com en el lloguer de tot l’equip necessari. Les escoles d’esquí que podem trobar a peu de pistes ens ajudaran en tot allò que necessitem sempre amb la qualitat professional que assegura l’acreditació dels monitors.

Pels més petits, als parcs lúdics hi trobaran el joc de la descoberta de la natura hivernal amb un munt d’activitats alternatives a l’esquí encarades a la  divulgació de l’espai natural. Trineus, pista de tubbing, parcs d’aventura als arbres, jardins de neu.... un món de joc amb les garanties de seguretat necessàries perquè els infants puguin gaudir tranquils. Igual que en el cas de la zona de debutants, els parcs lúdics tenen un forfet específic que dóna dret a l’ús de totes les instal·lacions.

La versatilitat de les estacions arriba també a l’esport inclusiu. L’estació de Tavascan ha estat la primera de l’Estat en fer aquesta aposta mitjançant el projecte Sumant Capacitats, en el que s’han adaptat 6 circuits (2 de raquetes i 4 d’esquí de fons). Impulsats per Anna Vives i Eduard Jornet i amb el padrinatge de Kilian Jornet, l’objectiu és posar a disposició de persones amb necessitats especials una sèrie de recorreguts adaptats per tal que siguin accessibles a tothom incloent-hi, persones cegues, persones sordes, amb dificultats de mobilitat, dificultats intel·lectuals i mentals, però amb certa dificultat per promoure l’esperit de superació.  Aquest projecte de la Fundació Itinerarium vol ajudar a millorar la qualitat de vida, especialment fomentar la pràctica de l’esport, entre les persones amb més dificultats. La neu, al Pirineu, hi és per tothom. 

Sortides interpretades: propostes innovadores, experiències úniques. 

En aquest terreny, és on les empreses de guiatge i ecoturisme del Pirineu posen a prova els seus coneixements i enginy per oferir als seus clients experiències per tots els gustos i nivells, adaptades a les necessitats de cadascú. En entorns com el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró per citar-ne alguns, aquests professionals ofereixen des de sortides interpretades de fauna i flora, cursos fotogràfics, interpretació nivològica, geològica, o fins i tot sortides que combinen les històries i llegendes amb passeigs pels boscos. 

Obaga activitats ofereix sortides amb tast de licors pirinencs mentre s’observa el cel estrellat, o rutes amb raquetes de neu amb interpretació de fauna.  Balmes Blancs, ha dissenyat un circuit de geocathing a la Vall de Siarb. Guies Vall Fosca ens pot acompanyar en una sortida interpretativa de neu en què, gràcies a unes lents especials, podrem observar flocs de neu i veure’n les diferències segons la seva qualitat. La entitat Viu el Jussà ens proposa cada mes diverses activitats i sortides guiades. 

Les sortides interpretatives són una experiència perfecta per les estades al Pirineu i ens permet complementar la pràctica esportiva amb la natura, el coneixement i la cultura.  La llista és inacabable, molt variada, sorprenent i caregada d’innovació i enginy. En totes aquestes activitats, s’hi combinen natura, conservació i divulgació, la seva finalitat és fer un tast de què és gaudir de la vida als Pirineus. 

Allotjaments: confort d’hivern

Després d’un dia a la neu, passejant pels carrers del Pirineu, l’olor suau de llenya, ens transporta a un vespre confortable a prop del foc, un establiment còmode en qualsevol situació, una calidesa que va més enllà de la calor. Estem parlant de confort. 

Amb la carta de presentació que suposa una bona cuina, els hostalers del Pirineu ho tenen clar, fer-nos sentir com a casa és el seu objectiu. Per tot això, els serveis que ofereixen van més enllà del silenci i la tranquil·litat. Un bon àpat de muntanya amb productes de proximitat; receptes que traspuen la tradició d’un territori arrelat a l’entorn i que alhora reconforten. Un bon SPA, estances cuidades fins al darrer detall.... El descans perfecte per un dia ple d’activitats a la natura.