ASSOCIACIONS

La presentació de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme de l’Alt Pirineu omple La Immaculada

S'ha anunciat la cessió d'un espai, a la planta baixa de Casa Molines, per part del Patronat de la Fundació Llar Cristiana 'Maria Maestre', per a ús i seu de l'Associació AUTEA Alt Pirineu.
AUTEA ALT PIRINEU Presentació RÀDIO SEU
photo_camera Acte de presentació d'AUTEA Alt Pirineu a la Sala la Immaculada de la Seu d'Urgell / RÀDIO SEU

Aquest dimecres ha tingut lloc a la Seu d'Urgell la presentació pública de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme de l’Alt Pirineu (AUTEA Alt Pirineu). L'acte, que ha omplert la Sala La Immaculada, ha comptat amb la participació de membres de la junta de la nova entitat, com la seva presidenta, Irene Coca, així com d'Inés Martí, presidenta de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra, i de la representant de la Federació Catalana d’Autisme, Consol Ibàñez.

Entre el nombrós públic assistent s'ha comptat amb la presència de l'Arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra Joan-Enric Vives; del Vicari General i rector de la Parròquia de Sant Ot,  Mn. Ignasi Navarri; del secretari general del Bisbat d'Urgell, Mn. David Codina, així com de representants institucionals i polítics, entre els quals: el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera;  el vicealcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega; la tinent d'alcaldia d’Atenció a les Persones de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Marian Lamolla. Professorat de diferents centres educatius de l'Alt Urgell i la Cerdanya i professionals de la salut també s'han aplegat a la presentació d'AUTEA Alt Pirineu.

Cessió d'un espai a Casa Molines

Durant l'acte, Mn. David Codina, secretari general del Bisbat d'Urgell, ha anunciat la cessió d'un espai a la planta baixa de Casa Molines, per part del Patronat de la Fundació Llar Cristiana 'Maria Maestre', per a ús i seu de l'Associació AUTEA Alt Pirineu. La presidenta de l'Associació, Irene Coca, ha expressat el seu agraïment al Bisbat d'Urgell i ha afegit que "disposar d'aquesta seu permanent ens permetrà reunir-nos i tirar endavant projectes i trobades amb les famílies". Coca ha explicat que el primer que es planteja l'associació és "portar a terme una tasca de difusió, de donar-nos a conèixer a la societat i als especialistes en TEA" i ha apuntat que a partir del mes vinent ja formaran part de la Federació Catalana d'Autisme, i això els possibilitarà rebre ajuts i subvencions. La presidenta d'AUTEA Alt Pirineu ha assenyalat que l'entitat té la voluntat, a mig termini, d'organitzar unes jornades de formació, amb la col·laboració de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra.

Alt Pirineu

Des de la junta directiva d'AUTEA Alt Pirineu es proposen fer possible que nens, nenes, joves, persones adultes i persones grans amb autisme puguin tenir una vida de qualitat, serena i plena i han assenyalat que "les famílies i persones amb TEA del territori de l’Alt Pirineu necessiten suports i es mereixen una convivència basada en el coneixement i el respecte"

AUTEA ALT PIRINEU Presentació Jordi Fàbrega
La presentació d'AUTEA Alt Pirineu ha despertat molt interès / @jorfabrega

Trastorn de l’espectre de l'autisme 

El trastorn de l’espectre de l'autisme (TEA) és un conjunt ampli de condicions que afecten el neurodesenvolupament generant dificultats en la comunicació i interacció social, així com en la flexibilitat del pensament i de la conducta.

L'autisme és una condició d'espectre, la qual cosa significa que els símptomes varien entre les persones, que van de lleus a greus. Les persones amb autisme inclouen aquelles que tenen discapacitats intel·lectuals significatives i requereixen un alt nivell de suport en la seva vida diària, així com aquelles que tenen una intel·ligència de mitjana a alta i requereixen un nivell més baix de suport, segons Autisme Europa. Els darrers estudis publicats assenyalen que la prevalença del TEA està en 1 cada 80 naixements.