ASTRONOMIA

Les estacions d'Espot i Port Ainé apaguen els llums i encenen els estels

El PNAP i Port Ainé van celebrar la nit estel·lar. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’Associació d’Allotjaments Turístics i l’Ajuntament d’Espot, una jornada Starlight.

PNAP cel nocturn 1
photo_camera Nit estel·lar a la cota 2000 de l'estació de Port Ainé / @pnaltpirineu

Una quarantena de persones van gaudir del firmament nocturn i les constel·lacions, el propassat divendres, a l'estació pallaresa de Port Ainé. L'observació segons la mitologia popular pirinenca, realitzada des d'un del indrets de major qualitat lumínica de tota Catalunya, va ser organitzada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'estació de muntanya de Port Ainé, que va canviar tota la il·luminació exterior a LED PC Ambre per facilitar aquest tipus d'activitats i no afectar a la biodiversitat nocturna.

PNAP cel nocturn 2
Nit estel·lar a la cota 2000 de l'estació de Port Ainé / @pnaltpirineu

L'endemà, el dissabte 9 de desembre, des de l'estació d'esquí d'Espot i de forma conjunta amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’Associació d’Allotjaments Turístics i l’Ajuntament d’Espot, es va organitzar una jornada Starlight,  amb la realització d'un seguit d’activitats vinculades al cel nocturn. En el moment de la observació astronòmica, a la cota 1500 de l’estació d'Espot Esquí, es va fer una apagada conjunta del enllumenat de la zona d’influència per a optimitzar la qualitat de l'observació.

Destinació Turística i Reserva Starlight (UNESCO)

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels espais naturals protegits més ben conservats del sud d’Europa. Als seus atractius naturals i culturals cal ara sumar-hi unes condicions per a la pràctica de l’astronomia excepcionals. Al mes d’octubre de 2018 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir aquesta certificació.

El tret de sortida de la jornada va anar a càrrec del director de les estacions d’Espot i Port Ainé, Xavier Bigordà. Es va organitzar una xocolatada i taller infantil amb temàtica astronòmica; una xerrada d’astronomia, amb el títol  “El Cel dels Pirineus”, a càrrec d’en Kike Herrero, astrofísic de Celístia Pirineus, així com una xerrada prèvia a l’observació per part d’Obaga Activitats. Més tard, va tenir lloc l'observació astronòmica "Ruta pel cel nocturn de l’estació d’esquí d’Espot" i l'Observació de cel profund amb telescopis, a la plaça Doctor Benavent d’Espot per part d’Obaga Activitats.