ESPAIS NATURALS

Marc Garriga: ‘A l’estiu fem molta més pedagogia que promoció’

Marc Garriga fa 8 anys que està al capdavant del Parc Natural de l’Alt Pirineu i ha vist en primera persona l’evolució exagerada de visitants en aquest espai.
Marc Garriga FEEC
photo_camera Marc Garriga fa 8 anys que està al capdavant del Parc Natural de l’Alt Pirineu / PNAP

El nombre de visitants al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha anat incrementant de forma constant i continua els darrers anys. El 2020 el nombre de visites va créixer un 25% i va assolir la xifra rècord de 368.724 visites. El passat 2022 el Parc va tancar amb 345.000 visites anuals, quedant-se molt a prop d’aquesta xifra rècord de l’any de la pandèmia.

Aquest augment ha obligat als Parcs Naturals de Catalunya, i especialment a l’Alt Pirineu, a prendre algunes mesures per poder mantenir l’equilibri entre la natura i el turisme.

El director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, reconeix que en un territori viu com el de l’Alt Pirineu es treballa intensament per aconseguir que el turisme cada cop pugui optar més per a visitar els pobles i indrets més accesibles i l’alta muntanya pugui quedar reservada per a gent que realment va a fer muntanya “Ens interesa molt que els visitants vagin més als pobles a fer turisme i deixin l’alta muntanya per la gent ben preparada i conscienciada”.

Volem que l’alta muntanya sigui per a gent preparada i conscienciada

Marc Garriga fa 8 anys que està al capdavant del Parc Natural de l’Alt Pirineu i ha vist en primera persona l’evolució exagerada de visitants en aquest espai. Garriga, amb dades a la mà, assegura que el mes d’agost passen pel Parc unes 100.000 persones “Un dels nostres objectius és conseguir desestacionalitzar les visites i estades al Parc. A l’estiu fem més pedagogia que promoció i la resta de l’any intentem promocionar activitats com la brama dels cèrvols o els colors de tardor per tal que la gent ens visiti fora del període estival”.

Garriga vol remarcar la importància de les activitats guiades. “Promocionem les activitats guiades. El mateix guia fa entendre a la gent la importància del compliment de les normes. Per a sortir a fer muntanya cada cop ens hem d’acostumar més a estar ben formats i ha fer servir guies” confirma Garriga.

Regular i no prohibir

Aquest augment de visitants ha obligat, ja des de fa tres anys i de mutu acord amb l’EMD d’Àreu i l’Ajuntament d’Alins, un sistema de regulació de l’accés dels 4 aparcaments de la capçalera de la Vall Ferrera passat el nucli d’Àreu,  i que serveix de base per a realitzar diferents itineraris, sobretot l’ascensió a la Pica d’Estats, el sostre de Catalunya amb 3.143 m.

Marc Garriga assegura que el sistema està funcionant a la perfecció i que la gent s’ha acostumat a fer les reserves al portal web habilitat per a poder accedir als aparcaments. Cal recordar que la reserva màxima diària és de 125 vehicles.

Aquest any, agents cívics i informadors ambientals treballen per intentar conscienciar a la gent

Aquest 2023 el Parc ha estrenat una nova regulació a la zona de la Vall de Bonabé. La pista forestal de la vall de Bonabé, com que és un vial transcomarcal entre el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, s’han instal·lat dos controls: un a Fornet i, l’altre, a Marimanha/ Montgarri; i es limita així la circulació del trànsit sorollós en aquesta zona, a través del tràmit de declaració com a Zona d’Especial Protecció per la Qualitat Acústica. La regulació del trànsit es realitza també amb reserva prèvia per a poder utilitzar algun dels aparcaments previstos amb la posada en funcionament de l’aparcament de la Perosa.

Des del Parc Natural de l’Alt Pirineu es destaca el fet d’haver consensuat aquestes regulacions amb tots els agents i entitats implicades de la zona. “No hi ha excusa per anar de la Val d’Aran al Pallars, pots anar per la carretera de la Bonaigua i no cal que el trànsit rodat vagi per pistes. Aquest acord s’ha aprovat amb total concens veïnal”, diu Marc Garriga.

Les regulacions que s’han fet des dels diferents Parcs Naturals del país intenten evitar la degradació dels espais i buscar una convivència entre aquells que volen fer activitats de muntanya i els propis paratges naturals, en ocasions molt castigats. Des del departament d’Acció Climàtica de la Generalitat s’ha iniciat el projecte “Equilibri Natural” per a seguir conscienciant a tothom que fa activitats a la natura.

Parc Natural Alt Pirineu
Parc Natural de l'Alt Pirineu / Núria Casaldàliga-FEEC

Els llacs no són platges

Una piulada des del compte del Agents Rurals es llegia : “Denunciem dos grups d’excursionistes per banyar-se en llacs del PN d’Aiguestortes i del PN de l’Alt Pirineu on el bany està totalment prohibit amb l’objectiu de preservar l’equilibri dels ecosistemes d’alta munyana. Gaudeix del medi natural amb civisme i respectant l’entorn!”. Així es converteix en una eina d’avís per a la gent que segueix sense fer cas de les advertències en el llacs d’alta muntanya. 

Marc Garriga explica que “hi ha gent que puja fins els llacs només per banyar-se, en cap cas van a fer muntanya. El nostre objectiu principal és que tothom agafi consciència que banyar-se en un llac d’alta muntanya pot danyar el fràgil ecosistema que representa. Portem cremes solars, esprais per a mosquits, desodorants i fins i tot podem transmetre algunes enfermetats per banyar-nos en altres llocs que són fatals pels amfibis”.  El mateix director del PN de l’Alt Pirineu afirma que “hi ha gent que fins i tot neteja estris de cuina o roba en rius o llacs d’alta muntanya. No són conscients del mal que això pot arribar a fer”.

La multa mínima per banyar-se en llacs és de 300€

El bany en llacs d’alta muntanya està controlat pels Agents Rurals que han començat també a fer vols amb helicòpter per a poder sancionar amb multes a tothom qui incompleixi la normativa. La multa mínima per banyar-se en llacs d’alta muntanya és de 300€.

Tot i aquests avisos el mateix Marc Garriga apunta que cal destacar la gent que, de forma voluntària, recull les deixalles que troba o adverteix altres de la prohibició de banyar-se en espais protegits. El màxim responsable del PN de l’Alt Pirineu creu que és important també posar en valor la tasca ben feta per molta gent que fa muntanya.

Un altre dels focus a tenir en compte és el mal ús dels refugis d’emergència on segons explica Garriga “Hi ha gent que es pensa que és un hotelet gratuït. Gent poc conscienciada que eviten que altres que els necessiten els puguin fer servir en condicions, ja que de vegades deixen els refugis o els seus voltants plens de deixalles”.

El PN de l’Alt Pirineu ha iniciat també una campanya per avisar de com s’ha d’actuar amb els gossos de protecció de ramats. En els darrers deu anys, segons Marc Garriga, tots els ramats tenen gossos que els cuiden, ja que ha tornat l’os a la zona. La intenció del Parc és avisar als excursionistes i sobretot a aquells que van amb BTT de com actuar davant de la presència d’aquests gossos.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, se segueix treballant també en la conscienciació de tothom que fa muntanya i per a poder conservar l’entorn que ens envolta.

Aquest 2023 el Parc Natural de l’Alt Pirineu celebra els seus primers 20 anys d’existència i ho fa amb diferents activitats, la primera va ser el passat 1 d’agost on es va inaugurar una escultura de l’escultor català, Enric Pla, a Àreu amb una imatge de la Pica d’Estats. La simbologia d’aquesta escultura ha de servir per apropar al poble amb el cim sostre de Catalunya, ja que la cara sud de la Pica forma part de la muntanya comunal de l’EMD d’Àreu.

Per als pròxims mesos des del PN de l’Alt Pirineu s’han projectat diverses activitats per seguir celebrant aquestes dues dècades d’existència.