FRONTERES

L'estudi dels límits fronterers entre Andorra i Os de Civís trigarà encara dos anys més

Andorra va acollir el proppassat 15 de desembre la segona reunió de la comissió bilateral
Pla obert d'un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa. Imatge cedida el 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Un efectiu dels Agents Rurals a la zona del Planell de la Tosa. / ACN

L’estudi dels límits de la frontera entre Andorra i Os de Civís, al municipi català de Valls del Valira, que impulsen arran de la polèmica generada per la instal·lació d’un camp solar a la zona del planell de la Tosa s’allargarà “uns dos anys”. Ho va assegurar l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, segons publica el Diari d'Andorra,mque va explicar que l’equip de tècnics de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) espanyol del Centre Geogràfic de l’Exèrcit “han pres les mesures sobre el terreny” i estan ara a la fase d’“investigar tota la part documental”.

El dia 15 passat es va celebrar a Andorra la segona reunió de la comissió bilateral creada per intervenir en el conflicte per la construcció del camp solar al límit de la frontera entre els dos països. Ros, que forma part de la comissió, va explicar que “van repassar la informació tècnica dels geògrafs” i que es van emplaçar a una tercera reunió, aquesta vegada a Madrid, al juliol. Segons l’ambaixador, els geògrafs reprendran la feina sobre el terreny “a la primavera, un cop desaparegui la neu”.

Ros va insistir que l’estudi “no es limitarà exclusivament a la zona de la frontera entre Andorra i l’entitat municipal descentralitzada d’Os de Civís”, a les Valls de Valira (Alt Urgell), terreny motiu de conflicte pels panells solars. Abraçarà, va assegurar, “tota la frontera hispanoandorrana”. Les divergències sobre aquests límits fronterers superen les 200 hectàrees. A banda dels ambaixadors, la comissió la formen tècnics i representants dels ministeris d’Exteriors espanyol i andorrà i tècnics de l’IGN i del ministeri de Territori d’Andorra.

D’altra banda, l’alcalde de les Valls de Valira, Ricard Mateu, va criticar ahir la seva absència a les comissions per tractar el tema. Va considerar que tot i ser una qüestió entre estats, “nosaltres també tenim alguna cosa a dir, ja que la documentació base que ha de determinar la frontera són límits històrics que es van consensuar amb el territori fa més d’un segle”.

El conflicte territorial va esclatar fa més d’un any, quan Catalunya va denunciar que part del parc solar que la companyia Nord Andorrà estava construint a tocar de l’estació de Pal Arinsal s’apropiava de territori que no era del Principat. Les cartografies diferien, ja que mentre que l’andorrana ubicava tot el planell de la Tosa en territori del Principat, la catalana i l’espanyola ubicava el pas de la frontera pel mig d’aquest indret. Arran d’això es va impulsar la comissió bilateral per definir els límits fronterers.