COOPERACIÓ TRANSFRONTERERA

Concedeixen 11,8 milions MEUR per adaptar els Pirineus al canvi climàtic amb un enfocament transfronterer

La Comissió Europea aporta el 60% del pressupost del projecte de cooperació transfronterera
Parc Natural de l'Alt Pirineu
photo_camera Concedeixen 11,8 milions MEUR per adaptar els Pirineus al canvi climàtic / @pnaltpirineu

La Comissió Europea ha donat llum verda al finançament del projecte de cooperació transfronterera per l’adaptació climàtica als Pirineus en el qual hi participen 47 entitats del domini pirinenc d’Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra, Occitània i Nova Aquitània. Dels 19,5 milions d’euros que costarà el treball, n’aporta 11,8 milions és a dir el 60% del pressupost global.

La iniciativa fa part d’un conjunt aprovat per la Comissió Europea amb un finançament total de 233 milions d’euros, LIFE-SIP Pyrenees4clima, i que té la finalitat d’“implementar una de les primeres estratègies transfrontereres” sobre el canvi climàtic a Europa. 

Parc Natural Alt Pirineu
Concedeixen 11,8 milions MEUR per adaptar els Pirineus al canvi climàtic / @pnaltpirineu

El projecte PYRENEES4CLIMA

L’objectiu del projecte Life Pyrenees4Clima és implementar l’Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera.

Life Pyrenees4Clima es proposa implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera.

L’Estratègia s’orienta a cooperar per assolir l’adaptació al canvi climàtic, tot integrant accions de mitigació i amb el focus posat en el clima, l’economia de muntanya, la població i el territori. Un dels seus valors és haver comptat amb la participació activa dels set territoris de la Comunitat de Treball dels Pirineus: Andorra, Aragó, Catalunya, Euskadi, Nova Aquitània i Occitània. Per això, la governança entre sectors i regions és un puntal del projecte.

Parc Natural de l'Alt Pirineu Turisme Pirineus
Concedeixen 11,8 milions MEUR per adaptar els Pirineus al canvi climàtic / @pnaltpirineu

La resiliència al canvi climàtic del Pirineu és el focus del projecte, en què intervé el CREAF juntament amb 46 organitzacions d’Andorra, l’Estat espanyol i França. La iniciativa se centra en identificar mesures d’adaptació a l’escalfament global, aptes per aplicar-se als àmbits agroforestalsilvopastoral i muntanyenc del conjunt d’aquesta serralada. La ferma voluntat d’acció transfronterera i l’envergadura dels objectius fan que entre els socis s’hi trobin també més de 40 entitats beneficiàries externes: centres de recerca, universitats, empreses públiques, Agrupacions Europees de Cooperació Territorial, associacions, empreses i fundacions, entre d’altres.

Col·laboració entre vessants nord-sud

L’organització del projecte presta especial atenció al treball en equip entre representants del nord i del sud d’aquesta àrea. Algunes de les col·laboracions són entre el Servei Meteorològic de Catalunya i MeteoFrance, l’Institut Pirinenc d’Ecologia-CSIC i el Conservatori Botànic del Pirineu, l’Agence des Pyrénées i el CREAF, l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic i la regió d’Occitània, a més de l’AECT Pirineus-Pyrénées, el Réseau Pyrénées Vivantes i la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d’altres.