LLIBRE DEL PIRINEU

Presenten a Tavascan "Menjàvom del que tenívom", un llibre sobre la memòria oral a la Vall de Cardós

Ha estat realitzat en el marc del Projecte de Tupina de recuperació de la memòria oral pels ajuntaments d'Esterri de Cardós, de Vall de Cardós i de Lladorre, juntament amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Menjàvom del que tenívom 2
photo_camera Un centenar de persones van assistir a Tavascan a la presentació de "Menjàvom del que tenívom" / @pnaltpirineu

Un centenar de persones, la major part veïnes i veïns de les Valls de Cardós, es van aplegar aquest dissabte a Tavascan, per seguir la presentació del nou llibre "Menjàvom del que tenívom" i el documental "L'any eri molt llarg", sobre la memòria oral de les padrines de Cardós. Aquesta, va ser la primera de les tres sessions previstes a les Valls de Cardós.

'Menjàvom del que tenívom', de Joana Blanch, amb il·lustracions de Jordi Ciborro, fotografies de Bruna Gonzalez i editat per Bresca, explica un munt de vivències i receptes de les padrines de Cardós. Ha estat realitzat en el marc del Projecte de Tupina de recuperació de la memòria oral pels ajuntaments d'Esterri de Cardós, de Vall de Cardós i de Lladorre, juntament amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Menjàvom del que tenívom 1
Un centenar de persones van assistir a Tavascan a la presentació de "Menjàvom del que tenívom" / @pnaltpirineu

Una tupina

«Menjàvom del que tenívom. Vivències i receptes de les padrines de Cardós podríem considerar que és en si mateix com una tupina, un recipient omplert de records, coneixement i receptes que ens conviden a seure a taula o a la vora del foc, o fins i tot a plantar-nos davant dels fogons per reviure unes maneres de fer. Al mateix temps, vol ser un homenatge a les veïnes, mestresses, filles, germanes, mares, padrines i repadrines, que han mantingut lo foc viu de les llars de tots els pobles que es troben entre el Forat de Cardós i el Port de Tavascan, i de Lo Calbo al Pla de Nequa.»

Les dones han estat el pilar de les cases

«Les dones han estat el pilar de les cases en tant que han estat les encarregades de realitzar i sostenir les tasques imprescindibles per a la producció d’aliments i la reproducció en una economia tradicional basada en l’autosuficiència. L’hort, la cuina, la bugada, la cura i una part important de la feina al camp l’han dut a terme històricament les dones i, paradoxalment, dites tasques i coneixements associats han estat sovint poc valorats i visibilitzats.

Per tal de poder entendre la vida de les dones en el passat en el context social i cultural de la vall de Cardós, recuperar el coneixement tradicional i posar en valor la saviesa i existència de les avui padrines, s’han realitzat 19 entrevistes a totes aquelles dones que han volgut participar en el projecte i que tenen vivències de l’estil de vida a la vall de Cardós des dels anys 30-40 fins a l’actualitat.»