MEDI NATURAL

Èxit de participació a la 3a Jornada de Fauna de Cerdanya celebrada a Llívia

En aquesta tercera edició s'han presentat un total de 7 comunicacions, cosa que esdevé un rècord de participació respecte de jornades anteriors.
Jornada (1)
photo_camera III Jornada de Fauna de Cerdanya, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia / GRC

Aquest dissabte, dia 10 de juny, ha tingut lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia, la III Jornada de Fauna de Cerdanya, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, el Museu de Llívia i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Aquesta és la tercera edició de la Jornada de Fauna de Cerdanya, que es va començar a celebrar l’any 2018, a Puigcerdà i posteriorment, el 2021, a Llívia, amb un any de retard a causa de la pandèmia, ja que la idea inicial és celebrar-les cada dos anys.

Des de les entitats organitzadores, creuen que la Cerdanya és un lloc especial, amb una gran biodiversitat i que cal potenciar la investigació del medi natural, motiu pel qual també se celebren altres jornades naturalístiques, com les de botànica o les de geologia i paleontologia.

En aquesta tercera edició s'han presentat un total de 7 comunicacions, cosa que esdevé un rècord de participació respecte de jornades anteriors. També és interessant remarcar la gran diversitat de temes presentats, des d’aspectes legals, passant per ecosistemes i naturalment, per espècies animals concretes, com el llangardaix pirinenc, els quiròpters, odonats, crustacis o el gat fer.

Jornada (1)
III Jornada de Fauna de Cerdanya,  a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Llívia / GRC

Els organitzadors volen que aquest sigui un espai de trobada i de divulgació, però també de debat i per això als ponents se’ls oferirà la possibilitat de publicar les seves comunicacions en format d’article en el pròxim número de la revista Ker, de l’any 2024.

També creuen en la col·laboració i la simbiosi entre diferents entitats i que junts s’arriba molt més lluny que anant tots sols. Per aquest motiu, el Grup de Recerca de Cerdanya s’ha aliat amb el Museu de Llívia, que ha esdevingut recentment un referent en la divulgació del medi natural de la comarca, i amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, que ens aporta ponents i la serietat d’una entitat científica reconeguda.

El contingut de la III Jornada de Fauna de Cerdanya va ser el següent:

Situació de les espècies del "Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada" de la Generalitat a la Cerdanya. Toni Carulla

Presència del Passabarrancs bidentat (Cordulegaster bidentata) al Parc Natural del Cadí Moixeró. Pep Monterde

 • Com estudiem els ratpenats del Pirineu? Quiròpters de la Cerdanya, un gran buit de coneixement. Adrià López-Baucells

Estat de les poblacions de llangardaix pirinenc (Lacerta agilis garzoni) al Pirineu oriental: llums i ombres. Eudald Pujol Buxó

Experiències prèvies i noves propostes per a la conservació dels estanys d’alta muntanya. Teresa Buchaca

Els estanys de la Cerdanya: biodiversitat i espècies invasores. Marc Ventura Oller

Seguiment de la distribució i abundància del gat fer i altres mesocarnívors a la serra del Catllaràs i al PNCM. Toni Mampel Marimon

La jornada es va cloure amb un animat debat entre els assistents, on es van comentar, sobretot, qüestions relacionades amb el conservacionisme, la implicació de la societat i els polítics en la preservació del medi ambient, la necessitat de divulgar les activitats d’investigació científica entre la població general, la pèrdua alarmant de biodiversitat que afecta els nostres ecosistemes, l'aparició d’algunes espècies invasores i els efectes del canvi climàtic. També es va parlar de la necessitat d’augmentar els efectius del personal que controla i gestiona el medi natural en l’àmbit comarcal i de posar al dia l’obsoleta legislació d’algunes figures mediambientals i naturals, massa antigues i poc adequades a la realitat actual.

La jornada, que es va retransmetre en directe en streaming, estarà pròximament disponible a la web del Museu de Llívia