RECERCA

Albert Verdaguer, investigador del CSIC, explica com fer neu artificial de forma més eficient i sostenible

La Biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà va acollir la conferència: “El laboratori de la neu i el gel a la Cerdanya: millorant la sostenibilitat de l'esquí i més enllà. Una nova manera de produir neu estalviant aigua i energia”.
GRC Albert Verdaguer neu artificial
photo_camera Conferència a Puigcerdà del Dr. Albert Verdaguer, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona / Francesc Esteban

La Sala “Pilar Prim” de la Biblioteca “Comtat de Cerdanya” de Puigcerdà va acollir, aquest dissabte, la conferència: “El laboratori de la neu i el gel a la Cerdanya: millorant la sostenibilitat de l'esquí i més enllà. Una nova manera de produir neu estalviant aigua i energia”, a càrrec del Dr. Albert Verdaguer, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona, depenent del CSIC. L'acte va ser organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya.

Verdaguer primer va explicar com es forma la pluja i la neu a partir de nuclis sòlids de condensació als núvols i com això s’està replicant al laboratori a fi d’estudiar aquests processos.

L'equip del Dr. Verdaguer està investigant sobre la possibilitat de produir neu artificial mitjançant pols de feldespat amb molta més eficiència, de manera que la neu artificial serà de bona qualitat i es podrà produir a major temperatura i gastant menys energia.

GRC Albert Verdaguer neu artificial
Conferència a Puigcerdà del Dr. Albert Verdaguer, de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona /  Francesc Esteban

Aquesta substància és, en principi, totalment innòcua per al medi ambient, ja que és una substància mineral component de la sorra que ja es troba a la natura i de la qual, a més a més, es necessita una quantitat molt petita per produir grans quantitats de neu artificial.

D’aquesta manera, es podrien pal·liar parcialment els problemes deguts al canvi climàtic a l’alta muntanya, pel que fa a la producció de neu artificial.

Emprant tècniques similars, també estan investigant sobre la possibilitat de separar les aigües amb purins en fertilitzants i aigua més o menys pura o sobre materials similars a la sal de potassa per evitar que es formi glaç a les carreteres.

La conferència va ser seguida per un nombrós públic que va realitzar força preguntes en acabar la xerrada