MEDI NATURAL

El consell de l'Alta Ribagorça edita una guia de recomanacions per reduir l'impacte dels esdeveniments esportius

Aquest document preveu mesures com aplicar una taxa a les inscripcions o signar un compromís de conducta
b7b08eb2-e914-42c6-9f44-e2328d420c9b
photo_camera Punt de sortida i arribada d'un esdeveniment esportiu a l'Alta Ribagorça / CCAR

El Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha redactat una guia per minimitzar els impactes al medi en esdeveniments esportius a la comarca. Aquest document vol establir unes pautes i conductes que han d'adoptar els organitzadors i agents implicats en l'esdeveniment esportiu de la comarca per la correcta gestió dels residus i d'altres impactes ambientals generats a causa de la competició. Entre les mesures que es plantegen hi ha la signatura d'un compromís de conducta dels participants durant la inscripció que promogui el respecte de l'entorn natural i la minimització dels impactes o aplicar una taxa obligatòria o voluntària, d'un o dos euros, durant la inscripció que vagi destinada a la restauració o conservació de l'entorn.

b7b08eb2-e914-42c6-9f44-e2328d420c9b
Punt de sortida i arribada d'un esdeveniment esportiu a l'Alta Ribagorça / CCAR

Durant els darrers anys, els participants en curses de muntanya han augmentat de manera notable, assolint xifres de més del 30-40% des del 2010 a la comarca i han crescut els esdeveniments esportius. Pel president del Consell Comarcal, Albert Palacín, "és innegable que aquests esdeveniments aporten beneficis al territori" i als seus participants tant en l'àmbit social, econòmic i ambiental, però cal tenir en compte els possibles impactes negatius associats, especialment al medi natural. Palacín ha explicat que l'objectiu de la guia és "facilitar les eines als organitzadors per minimitzar l'impacte en àmbits com la vegetació, el sòl, l'aigua o la fauna".

El document recull prop de 40 mesures per minimitzar els impactes negatius associats a esdeveniments esportius al medi natural. Entre aquestes mesures hi ha la d'evitar la megafonia als controls situats fora de nuclis urbans o reduir-ne els decibels, utilitzar menjar i beguda a granel, evitar la senyalització permanent com ara pintura, esprais o altres productes de difícil retirada o evitar posar cintes de plàstic en llocs que puguin volar, entre moltes altres propostes.El redactat de la guia suggereix als organitzadors adoptar una sèrie d'accions prèvies amb possibles penalitzacions en cas de no compliment de les normes.L'elaboració de la guia respon a l'aposta clara del Consell Comarcal per la conservació del medi ambient i el patrimoni paisatgístic de la comarca amb l'objectiu d'aconseguir un creixement sostenible i donar suport ambiental als seus municipis i nuclis.