RESIDUS

La Seu d'Urgell tanca amb clau els contenidors d'orgànica i resta per millorar el reciclatge

La Mancomunitat de l'Urgellet inicia el 5 de febrer una prova pilot que al maig vol estendre a tota la ciutat
Contenidors la Seu
photo_camera Uns contenidors de matèria orgànica i resta al carrer Setúria de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet comença una prova pilot, a la zona urbana entre el Passeig del Parc i el carrer de Circumval·lació, en què els contenidors d'orgànica i resta quedaran tancats i només es podran obrir amb un clauer electrònic o amb el mòbil. El dia 5 de febrer es tancaran tots els contenidors de la zona pilot i després d'aquesta prova, la Mancomunitat té la voluntat d'estendre el salt definitiu a tota la ciutat a partir del mes de maig.

Des de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet asseguren que sempre ha estat pionera en la millora de la recollida selectiva. Actualment, l'organisme supramunicipal recicla el 56% dels residus. Ricard Mateu, president de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet adverteix que "en els darrers anys no hem progressat prou i estem lluny d'aconseguir el repte del 65%, que és el que la Unió Europea estableix com a obligatori per a tots els països membres".

Prova pilot Mancomunitat Escombraries
Prova pilot a la zona urbana entre el Passeig del Parc i el carrer de Circumval·lació/ @MancoUrgellet

Ricard Mateu: "En els darrers anys no hem progressat prou i estem lluny d'aconseguir el repte del 65%, que és el que la Unió Europea estableix com a obligatori per a tots els països membres"

L'any 2022, la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet va instal·lar una nova tecnologia que permetia als usuaris identificar-se voluntàriament en el moment de dipositar els residus, ben separats. També van implantar l'anomenada "taxa justa", que premia els veïns i veïnes que reciclen correctament, els quals es poden estalviar fins a 60 euros l'any en el rebut de les escombraries. 

Segona fase

L'organisme encarregat de la gestió de residus municipals de la part nord de la comarca de l’Alt Urgell inicia ara una segona fase, en què els contenidors d’orgànica i resta quedaran tancats i només es podran obrir amb el clauer electrònic o amb el mòbil. D’aquesta manera, l’orgànica i la fracció resta queden limitades i controlades i tothom pagarà una taxa justa, segons el seu nivell de reciclatge. Segons Ricard Mateu, "ens hem d’assegurar que tothom separa l’orgànica, ja que és el residu que més generem i el més important de reciclar". Per Mateu, "aquest nou pas el farem a poc a poc i assegurant que la implantació sigui un èxit". 

Campanya Reci-CLAR!
Campanya Reci-CLAR!

La Generalitat impulsa una nova campanya

El Govern ha posat en marxa una campanya per fomentar el reciclatge de residus. Es diu ‘Reci-CLAR!’, i té com a objectiu incrementar la recollida selectiva a tot Catalunya. Fa dos anys, la taxa de recollida selectiva a Catalunya era del 45%, una xifra que s’ha anat incrementant amb els anys, de fet, fa deu anys, era del 37%. Ara bé, encara està lluny dels objectius que marca la Comissió Europea, que vol que l’any que ve ja es recicli el 55% dels residus; un 60% el 2030 i un 65% el 2035.

Amb aquesta campanya, la Generalitat també vol posar l’accent en la prevenció, evitant que es generin tants residus -el 2022 es van generar gairebé 4 milions de tones de residus municipals-, i en la reutilització, allargant-ne la vida útil. L’Agència de Residus de Catalunya també vol que se separin millor els residus, per facilitar-ne el reciclatge, tot i que admet que hi ha una sensibilització notable dels ciutadans en aquest aspecte. La intenció de tot plegat és reduir els nivells de CO2 que van a parar a l’atmosfera i lluitar contra el canvi climàtic. 

Sistema porta a porta

Des de fa uns anys, l’Agència de Residus de Catalunya ha impulsat el sistema de recollida selectiva porta a porta. Amb aquest sistema, els residus es recullen directament als domicilis dels ciutadans, en funció del dia de la setmana. Això obliga els ciutadans a fer una separació responsable dels residus i és un sistema que funciona. De fet, els municipis que tenen aquest sistema arriben a unes taxes de recollida selectiva del 60 i el 85% sobre els residus generats, superant, en alguns casos, el 90%. Els resultats, a més, s’assoleixen en poques setmanes. Cal tenir en compte que es partia d’indicadors inferiors al 30% de recollida selectiva.

Porta-a-porta-2048x1365
El porta a porta és el sistema de recollida més eficient / @residuscat

El cost de la recollida porta a porta és igual o una mica superior (fins al 20%) al de la recollida selectiva amb contenidors. Ara bé, es compensa amb una reducció de l’impost que paga el municipi per cada tona de fracció resta que es destina al dipòsit controlat.

Ara mateix, a Catalunya hi ha 314 municipis amb el model de residus porta a porta. D’aquests, 284 tenen implantat el sistema que inclou totes les fraccions. Els propers anys, 150 municipis més incorporaran aquest model. Això vol dir que s’arribarà a la meitat dels municipis catalans. L’altre sistema innovador, com el que s'impulsa des de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, són els contenidors tancats o “intel·ligents”, que s’obren mitjançant un sistema tecnològic, habitualment, una targeta identificativa. Això permet identificar qui llença els residus correctament i qui no i amb quina freqüència ho fa.