INFRAESTRUCTURES

En marxa la construcció de la passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell

L'obra s'emmarca en el projecte Camina Pirineus, té un cost de 173.030 euros i millorarà la seguretat per als vianants en un punt negre de l'N-260 al seu pas per la ciutat
Passarel·la pont Valira la Seu 1
photo_camera En marxa la construcció de la passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Fa un parell de setmanes han començat les obres de construcció de la nova passarel·la per a vianants sobre el riu Valira, a l’entrada oest de la Seu d’Urgell. L’estructura, que serà de fusta i tindrà una longitud de 23 metres, transcorrerà en paral·lel a l'N-260 (Eix Pirinenc). L'obra forma part del projecte Camina Pirineus impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i l'ens comarcal va acordar tramitar-ne la licitació amb el vist-i-plau de l'Ajuntament urgellenc. Les obres es van adjudicar a l'empresa Infraestructures de Muntanya S. L., per un import de 173.030 euros i s’allargaran un màxim de quatre mesos.

Actualment per passar el pont sobre el riu Valira a peu des de la vorera esquerra de la via (al costat sud) cal creuar dos passos de vianants, que són a cada extrem del pont. A més a més, es dóna la circumstància que en aquest punt molts conductors no respecte el límit de velocitat, tant els que vénen de la rotonda d'accés al polígon Lleteries com els que baixen des de la rotonda d'Andorra. Això ha provocat que s'hagin produït atropellaments de vianants. 

Passarel·la pont Valira la Seu 2
En marxa la construcció de la passarel·la per a viananats sobre el riu Valira a la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Finançament

La construcció de la passarel·la per a vianants sobre el riu Valira es finança amb la contribució econòmica de diverses administracions: Fons europeus FEDER amb un 50% (59.712,64 euros); Diputació de Lleida amb un 25% (29.856,42 euros); ajuntaments de l'Alt Urgell, segons conveni FEDER ( 54.935,81 euros); i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ( 28.782 euros).

Camina Pirineus

Amb aquesta obra, el projecte Camina Pirineus encara la recta final i conclourà a final d’any, quan s’hagin completat totes les actuacions previstes. Dels 1.024 quilòmetres de camins programats, més de 700 ja estan desbrossats, condicionats i senyalitzats, amb 500 pals i 700 banderoles d’indicacions instal·lades. Actualment s’està treballant en els darrers itineraris als municipis d’Oliana, Peramola i Bassella. A aquests senders s’hi ha d’afegir 3 camins verticals. També s’han col·locat 19 plafons municipals i 6 plafons d’escalada.

D’altra banda, estan ja instal·lats 21 miradors panoràmics, 3 miradors de cim, 3 balcons de cel i la passera per a persones amb mobilitat reduïda a Sant Joan de l’Erm, a més de 2 àrees i 2 aparcaments d’autocaravanes. Només resten pendents de col·locar 2 dels 4 aguaits ornitològics previstos i la passarel·la sobre el riu Valira a l'entrada oest de la Seu d'Urgell, en paral·lel a la carretera N-260. Camina Pirineus inclou també un inventari de camins, un estudi de mercat, dos vídeos i més de 2.200 fotografies, a més del programa Vetlladors del Territori.

Es tracta d’una iniciativa avalada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i liderada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida i el Govern de la Generalitat.També hi col·laboren els 19 ajuntaments de la comarca, les 11 entitats municipals descentralitzades (EMD) i 15 associacions i entitats, a més de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i els Parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró.