SALUT MENTAL

Aprovada una moció de la CUP per millorar l'atenció en salut mental juvenil a la Seu d'Urgell

El text aprovat demana crear un servei de prevenció des de l'Oficina Jove i augmentar la sensibilització als centres educatius.
Regidors CUP Valls i Lavaquiol
photo_camera La regidora de la CUP, Núria Valls, va presentar al ple municipal la moció sobre salut mental / Feliu Sirvent

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va aprovar per unanimitat, el proppassat dilluns, una moció presentada pel grup municipal de la CUP que proposa "crear, des de l’Oficina Jove, un servei de prevenció i intervenció de salut psicoemocional pel jovent de la ciutat". El text va rebre el suport del govern municipal  (Compromís X La Seu) i de Junts per la Seu i ERC. El document, en la seva part dispositiva, també demana "publicitar, comunicar i socialitzar aquest servei sensibilitzant sobre la necessitat d’una educació emocional" i crear aquest mitjà des de dos vessants: "un de formació i sensibilització a les escoles; i l'altre, un servei públic, accessible i anònim".

Les xifres

la regidora Núria Valls va recordar que aquesta passada legislatura, el juliol de 2021, la CUP ja havia presentat una moció semblant i que, tot i que la petició es va aprovar, de moment no s'havia posat en funcionament. Valls va explicar que l'any 2021, la xifra de suïcidis a Catalunya (576) va ser la més alta des del 2005. Tres anys després, "les condicions materials de vida de la classe treballadora no han parat d’empitjorar, fent que les situacions d’estrès i malestar vital augmentin", va apuntar. Segons la regidora de la CUP, aquest any passat s'ha tornat a batre el nombre de suïcidis, amb 607.

Oficina Jove de l'Alt Urgell
Oficina Jove de l'Alt Urgell

Pel que fa a menors d'edat, al 2022 a Catalunya es van registrar 1.425 casos d'intents de mort voluntària; és a dir, una mitjana de 4 al dia. La regidora cupaire creu que "això és només la punta de l’iceberg, ja que d'altres dades mostren que un 43% dels escolars han tingut pensaments suïcides, més d’un 40% se n’ha anat a dormir alguna vegada sense voler despertar, i un de cada quatre s’han autolesionat".  La moció considera que la societat, en lloc de reaccionar-hi, "segueix estigmatitzant, tement o ocultant el patiment emocional i la malaltia mental". La regidora de la CUP va apuntar que "cal informar i formar la ciutadania per poder entendre, acompanyar i protegir les persones que pateixen crisi emocional o malaltia mental, ja siguin puntuals o cròniques".