Opinió

El món que estem deixant

Com a pare, i persona implicada en molts fronts, estic molt preocupat pel món que deixarem als nostres fills.

El nostre planeta està sofrint un canvi climàtic que portarà a l'aparició de més pandèmies, esgotament dels recursos naturals i la sequera de bona part de la Terra.
En aquest món globalitzat en el que estem, anem abocats a una pobresa generalitzada arreu. Això agreujara la problemàtica migratòria i en conseqüència, l'augment de l'extrema dreta, que utilitza els problemes de la gent vulnerable oferint solucions fàcils a un problema complex.

Només cal mirar a casa nostra on hi ha un atur juvenil de més del 40%. Uns treballs amb sous precaris i temporals, sumat a uns lloguers inaccessibles

Només cal mirar a casa nostra on hi ha un atur juvenil de més del 40%. Uns treballs amb sous precaris i temporals, sumat a uns lloguers inaccessibles, que obliguen al fet que els nostres joves marxin a l'estranger.

Tots aquests components ens han portat a la desaparició de l'anomenada classe mitja, ja que la forquilla entre pobres i rics cada dia és més gran. I un exemple d'això és l'abús del preu de la pujada de l'electricitat en un moment de pandèmia on la gent ho està passant malament a tots nivells.

Al Pirineu, sofrim una greu despoblació rural i hauríem d'apostar per un canvi de model productiu i econòmic que afavorís l'especialització dels productes de proximitat, així com l'ajuda a afavorir la pagesia abans que el turisme.

Al Pirineu hauríem d'apostar per un canvi de model productiu i econòmic

Cal potenciar les energies alternatives no contaminants, i alhora lluitar per uns serveis públics gratuïts i de qualitat en sanitat i educació, així com l'accés als estudis universitaris de forma gratuïta. Tot això, amb el sistema econòmic vigent, les multinacionals, partits polítics mediocres i sindicats subvencionats per l'estat, no ho aconseguirem.

La crisi de la Covid-19 tindrà efectes almenys durant 10 anys com a mínim i l'única manera de sortir d'aquest atzucac és a través de la mobilització popular, l'associacionisme veïnal i el sindicalisme combatiu i alternatiu envers les desigualtats socials en un futur.

Està a les nostres mans un futur millor.

Xavier Munt i Santacruz
Delegat de la Intersindical a l´Alt Urgell