Opinió

La gestió de la Covid-19 posa en evidència que encara hi ha classes

Cau l'estat d'alarma i molta gent considera que hem avançat molt en la lluita contra la Covid19, amenys als països més desenvolupats. Això es deu sobretot a l'aparició de multitud de vacunes i a l'esforç fet per tota la ciutadania, en bona part.

Cal recordar que aquesta pandèmia és global i només acabarà quan tots els habitants del planeta estiguin en les mateixes condicions sanitàries. Però evidentment les conseqüències han estat i seran devastadores a tots nivells. Comerços tancats, hostalers arruïnats, atur juvenil desenfrenat, epidèmia de malalties relacionades amb la salut mental, defuncions i seqüeles a totes les famílies... i un llarg etc.

Cal recordar que aquesta pandèmia és global i només acabarà quan tots els habitants del planeta estiguin en les mateixes condicions sanitàries.

Com a sanitari em centraré a denunciar les injustícies que no soc capaç de guardar-me al pap. En primer lloc, en el moment més dur de la pandèmia el nostre govern va decidir gratificar-nos econòmicament a tots els sanitaris per qualificació professional, suposo que per animar-nos una miqueta, i va aconseguir tot el contrari, ja que l'exposició al virus no hi entén de diners ni de classes.

En segon lloc, excloure els serveis de neteja i desinfecció, vitals per totes i tots, com a treballadors de primera línia, quan ells són la primera línia de debò. Cal dir que almenys a l´Hospital de la Seu d'Urgell no ha estat així.

Hi ha hagut centenars de casos de professionals sanitaris que si volen que aquest decret es porti a terme, hauran d'anar a un litigi de David contra Goliat

I per acabar, i el més greu, és com les mútues de treball han pogut desobeir impunement un Decret del Ministeri de Sanitat on s'exigia que qualsevol treballador que es contagiés de Covid19 tindria la certesa de cobrar el 100% del seu sou i es consideraria la seva malaltia com a professional i no com a comuna. Això era així com a conseqüència de les greus seqüeles que pot suposar i al desconeixement de la malaltia. Doncs, no ha estat així. Hi ha hagut centenars de casos de professionals sanitaris que si volen que aquest decret es porti a terme, hauran d'anar a un litigi de David contra Goliat, traient forces d'on no n'hi ha, ja que la seva vida pot haver de patir fatiga crònica, palpitacions, mal de cap i falta d'olfacte, per molt de temps.

Demano al nou Govern que s'arremangui per protegir qui cura, sense distincions de classes o qualificacions professionals

Des d'aquí demano al nou Govern que s'arremangui força per protegir qui cura, sense distincions de classes o qualificacions professionals

Xavi Munt Santacruz
Representant i delegat de la Intersindical a l'Alt Piirneu