Opinió

Josep Pla, la nostàlgia i el confinament

Després de la primera setmana, aquella en la que ningú sabia que estava passant, en què el neguit implicava falta de concentració en quasi tot, vaig començar a furgar en les estanteries plenes de llibres. Amb les biblioteques i les llibreries tancades, i com que no llegeixo llibres electrònics - és una qüestió de principis, i a més llegir en pantalla fa malbé la vista - no vaig tenir més remei que acudir al vell i saludable hàbit de la relectura.

A la posella de dalt de tot, on s’acumula la pols del temps, trobo un llibre de tapa negra, sense caràtula, sense res, només al dors, com una revelació de la nostàlgia, una inscripció: Josep Pla. El quadern gris.

A la posella de dalt de tot, on s’acumula la pols del temps, trobo un llibre de tapa negra.

Pla, l’home dels adjectius finíssims, del vocabulari arcaic de l’Empordà, és a la literatura catalana el que Tolstoi és a la russa. Un mestre.

I començo a llegir. A fora cau una pluja fina, lleugera. Una melangia de tarda de març. Perfecte. Segueixo llegint.

Josep Pla és un descriptor, un dibuixant del paisatge. M’atreveixo a dir que mai ningú no ha sabut fer arribar aquell Empordà de principis de segle com ell, i ningú més no ho farà. Si més no perquè ja no existeix.

El quadern gris és pura evocació de la nostàlgia. Una nostàlgia d’un món que no hem conegut

El quadern gris és pura evocació de la nostàlgia. Una nostàlgia d’un món que no hem conegut, de tartanes tirades per cavalls, de tertúlies al club amb els amics i coneguts, de ressopons de bordell...

La lectura del quadern gris evoca de retruc la teva pròpia nostàlgia. Aquesta sí, real, viscuda, coneguda. La nostàlgia és lenta, sempre viatja en cotxe de cavalls… Un temps aturat i silenciós, com el d’ara, tancats a casa veient caure la pluja.

Tant de bo aquest confinament servís per reflexionar sobre on ens ha portat aquesta velocitat inalàmbrica, aquest desfici per tenir-ho tot i ara.

Recomano llegir o rellegir el quadern gris. Recomano tornar a les coses petites, importants.

Sisco Ribó