Opinió

El Piragüisme olímpic de canoa eslàlom commemora 50 anys a Augsburg

La disciplina d’eslàlom en canoa es remonta a l’any 1933 en les aigües dels Alps suïssos. La pròpia IRK pionera federació internacional va indicar l’orientació de la nova especialitat, emulant l’equivalent en l’esquí:

No concebim l’eslàlom sota l’angle d’una competició de velocitat pura; més aviat constituirà una prova d’habilitat que exigirà als participants, destresa, coratge, promptitud en les maniobres, així com un coneixement molt desenvolupat de la tècnica, de l’aigua i de les seves corrents.

Els primers campionats mundials es van fer el 1949 a Ginebra, i el darrers (41 edició) el 2021 a Bratislava (Eslovàquia). L’última setmana de juliol seran a Augsburg (Alemanya).

Augsburg és una dinàmica població de Baviera (Alemanya), fundada per l’emperador romà August l’any 15aC, a la vora del riu Lech provenint de les belles muntanyes de Garmisch-Partenkirchen.

La tradició de l’esport de la canoa a Europa es va consolidar en els anys de gran creixement econòmic que seguiren la reconstrucció alemanya de la segona part del segle anterior i a Augsburg els primers campionats del món de descens i eslàlom es van celebrar l’any 1957. La nominació el 1966 de Munich per organitzar els Jocs Olímpics de 1972 van aplegar els desitjos de que es poguessin incorporar al programa oficial les competicions de canoa en aigües braves, en les dues modalitats, l’eslàlom a l’Eiskanal i el descens a Garmisch-Partenkirchen.

La inclusió al programa 1972 del Comitè Olímpic Internacional COI va demanar molts esforços i encerts. El 1966 la Federació Alemanya de Canoa DKV va sol·licitar que la Federació Internacional de Canoa ICF i el Comitè Organitzador de Munich demanessin al COI la inclusió. El 1969, a Lausanne, el Comitè Executiu del COI va decidir recomanar a l’eslàlom, però no aprovar la disciplina del descens. La designació d’Augsburg encara va haver d’esperar la propera 70ª sessió del COI, a Amsterdam, per afegir l’eslàlom en 3 disciplines individuals (K1 homes, K1 dones, C1 homes) i una disciplina de canoa doble (C2 homes). Més endavant el COI va aprovar l’organització de les proves en l’Eiskanal d’Augsburg, però amb les condicions d’allotjar els atletes en la Vila Olímpica de Munich i transportar-los diàriament en un servei de tren dedicat (64 km) per esportistes, àrbitres i convidats especials, que cobria el trajecte en 30 minuts.

L’Eiskanal (canal de gel) era inicialment un sobreixidor per evacuar cap al riu el gel que podia haver entrat del riu Lech al canal industrial d’Augsburg. Amb l’ajuda d’un model reduït a escala 1:22 es va estudiar el  projecte de construir un canal de formigó per proveir les aigües braves.  L’èxit del canal i el model de parc esportiu que l’envolta, va ser de primera referència mundial i ha prestat utilitat durant 50 anys.

El primer eslàlom olímpic fou un èxit extraordinari de públic i expectació, amb 30.000 espectadors cada un dels dos dies de competició. Hi varen participar 119 atletes de 16 nacions (NOC). Les dues delegacions alemanyes (Oest federal i Est democràtica) varen aconseguir gairebé totes les medalles.

Però a l’agost-setembre de 1972, al finalitzar els jocs, en la 73ª sessió reunida a Munich, el COI va decidir cancel·lar la canoa eslàlom del programa olímpic.

DJI_0073-Panorama

Vint anys més tard l’eslàlom va tornar a la Seu d’Urgell, en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, i la medalla d’or en canoa dona K1W fou per Elizabeth Micheler, d’Augsburg. En aquells dies va acordar-se l’agermanament dels dos clubs de canoa, Cadí de La Seu i KSA d’Augsburg, residenciats en les respectives instal.lacions olímpiques. El mes de juliol es commemoren 30 anys dels JO a Barcelona i La Seu. La disciplina d’eslàlom ha progressat amb la base del parc olímpic i la dedicació de directius, tècnics i atletes.

Des dels últims 30 anys la canoa eslàlom s’ha mantingut en el programa olímpic, passant per Atlanta 1996 (medalla d’or en kayak home K1M per Oliver Fix d’Augsburg), Sydney 2000, Atenes 2004, Pequín 2008 ( Alexander Grimm medalla d’or K1M d’Augsburg), Londres 2012 (medalla de bronze per Maialen Chourraut), Rio 2016 (medalla d’or per Maialen) i Tokio 2020 dues medalles de bronze per Sideris Tasiades i Hannes Aignes i (medalla d’or K1W per Ricarda Func d’Augsburg i medalla de plata K1W per Maialen Chourraut). El 1993 el club Cadí CK de la Seu va agermanar-se amb el Kanu Schwaben Augsburg Klub KSA, i cada any es fan uns dies d’activitats esportives i culturals compartides per joves de cada club. Els presidents Horst Woppowa i Hans Koppold acompanyats per Marianne Steinglein, així com els presidents del Cadí CK Josep Castellarnau, Enric Balastegui i Marc Vicente, han mantingut les relacions cap a un fructífer intercanvi social.

Del 27 al 31 de juliol de 2022 es faran a Augsburg els XLII Campionats del Món de Canoa Eslàlom i el III Campionat del Món de Canoa Extrem. Serà la quarta vegada (precedits per 1957, 1985 i 2003) que la Federació Internacional de Canoa adjudica l’organització a la Federació Alemanya de Canoa DKV. L’Eiskanal olímpic d’Augsburg és la instal.lació mundial en que s’han fet més competicions oficials de piragüisme en aigües braves. El Parc Olímpic del Segre és la segona.

La solvència de la canoa a Augsburg i La Seu està acreditada per edicions anteriors, amb un palmarès d’atletes medallistes i una organització municipal reforçada pels membres perteneixent als dos clubs residenciats a la pròpia instal.lació. Aquesta edició bàvara ve reforçada per important inversions en el propi canal renovat i els serveis complementaris destinats a la futura activitat d’esportistes, entrenadors i espectadors. Augsburg és un gran referent de competició federativa a tot Europa i a la resta del món. El llegat olímpic de 1972 s’ha estès durant 50 anys, sempre en lloc provinent.

En aquests Campionats del Món 2022 desitgem el millor per la Federació Internacional, la Federació Alemanya i el Comitè Organitzador. L’ajuntament d’Augsburg ha donat el màxim suport, i esperem un gran esdeveniment.