Opinió

Covid-19 i la transformació digital

El confinament, provocat per l'alarma i la necessitat sanitària que ens ha portat la crisi del covid-19, ha portat a un canvi d'hàbits generalitzat, l'ús d'internet ha estat essencial per mantenir amb el teletreball algunes activitats econòmiques així com comunicar-nos telemàticament per qualsevol gestió de grup on és necessària la presència de diverses persones interactuant.

La crisi del covid-19 ha generat una situació d'alarma mai abans viscuda on milions de persones es troben confinades a les seves cases o habitatges en períodes de temps incert, aquest canvi d'hàbits ens ha fet veure quant important és la comunicació o el servei telemàtic. 

El març del 2013 s'aprova en ple a la cambra alta la constitució d'una comissió especial sobre mesures a desenvolupar per tal d’evitar el despoblament de les zones de muntanya, en aquest cas el Pirineu. El juny del 2015 s'aproven les propostes concloents, en una de les 35 propostes recomana vertebrar el territori amb bones comunicacions i la introducció selectiva de noves tecnologies (telefonia mòbil i internet) considerant-ho una prioritat. No hi haurà futur si no hi ha una connectivitat digital planificada necessària per atreure els professionals que realitzen o puguin realitzar les seves activitats amb el teletreball. 

Només han passat cinc anys i algunes de les propostes s'han quedat curtes o insuficients, la xarxa de fibra òptica ha esdevingut imprescindible, ara és l'hora de transformar una crisi en una oportunitat. El Pirineu necessita tant la connectivitat digital com la mobilitat bàsica per facilitar el desplaçament dels ciutadans. 

El Pirineu necessita tant la connectivitat digital com la mobilitat bàsica per facilitar el desplaçament dels ciutadans.

La Generalitat de Catalunya, en el marc del Pacte Nacional per a la Societat Digital, té l’objectiu d’estendre la xarxa pública de fibra òptica amb les fites temporals següents: l’any 2020, tenir connectades totes les capitals de comarca. L’any 2023, disposar d’un punt de presència efectiu a tots els municipis de Catalunya i zones d’activitat econòmica, per tant caldrà accelerar o prioritzar la seva posada en marxa.

Miquel Caminal i Cerdà. Senador d’ERC i regidor a Ribera d’Urgellet

comentaris