Opinió

Debat sobre la marca Pirineu

El senyor Amadeu Gallart, de la Seu, està en contra de la denominació Pirineu de Lleida referida a les terres de la serralada pirinenca catalana occidental. Diu que "el Pirineu de Lleida no existeix" i que està en contra que els diners de la Diputació de Lleida destinats a promocionar l'esmentat territori "s'emmarquin com a part del Pirineu de Lleida". Tot i això, reconeix que aquesta és una denominació que "ha fet el seu forat" i jo hi afegiria que és una denominació força inclusiva, malgrat els inconvenients que pugui tenir. Tampoc no li acaba d'agradar aquesta denominació si l'argument amb què es pretén defensar-la es basa en el fet de pertànyer a la província de Lleida "pel que significa de tangible realitat provinciana".

Encara que aquest no és el tema que més em preocupa de la manera com es distribueixen els diners de la Diputació, he de dir que en aquest punt estic força d'acord amb el senyor Amadeu Gallart. Amb tots els respectes per la ciutat de Lleida, amb la qual tantíssima relació hem tingut històricament molts pirinencs i pirinenques, entenc que avui es vulgui emmarcar amb més precisió i rigor la denominació d'un territori amb tants problemes específics, amb tanta personalitat i atractiu, com ho és la del Pirineu Occidental.

El que ja no veig tan clar és la proposta que fa d'anomenar aquest espai com "Alt Pirineu de Catalunya". A mi (ja em perdonaran) em sona una mica ampul·losa, flatulenta, pretensiosa i fins i tot un pèl romàntica. Tan alt és el nostre Pirineu que l'hàgim de destacar amb aquest epítet? Lingüísticament també em grinyola: al meu parlar pirinenc no hi ha alts campanars, altes noies, altes muntanyes, jussàs Pallars ni sobirans puigs. Ja sé que Alt Urgell desmentiria aquesta meva afirmació, però aquesta denominació (relativament nova) no sé fins a quin punt és gaire autòctona.

El senyor Amadeu Gallart diu que amb la denominació Pirineu de Lleida es juga a modificar "la realitat històrica i cultural de tot un territori". Sí, certament, però només fins a cert punt. Anem a pams: la realitat del Pirineu és prou complexa i diversa com per voler-la reduir a una sentència tan contundent. I aquesta realitat ens mostra, des d'un punt de vista històric i cultural, una relació estretíssima i constant amb Lleida i el conjunt de les terres ponentines. Li ho dic jo que vinc d'una família amb una branca raiera i encara em ressonen a les orelles les constants anècdotes i referències a aquesta part del territori. Les muntanyes poc o molt uneixen, certament, però els rius també. I molt!

Però el senyor Gallart no solament rebutja la denominació de Pirineu de Lleida sinó també les de "Pirineu occidental o central" perquè, segons ell, "queden massa topogràfiques". La raó no em sembla gens consistent, però ara no ens estendrem a discutir-ho. El que sí que em veig obligat és a discrepar amb el fons de la seva afirmació. En primer lloc em sobta que al seu article afirmi que "Si es parla de la vall d'Ordesa, es parlarà, lògicament, dels Pirineus centrals aragonesos". "Lògicament", diu? Allà, a l'Aragó, "Pirineus centrals" ja no sona "massa topogràfic"? En què quedem? En segon lloc, considero que, contràriament al que afirma el senyor Amadeu Gallart, hi ha nombroses raons lingüístiques, històriques i culturals -que ara no enumeraré per raons òbvies- per a denominar Pirineu Occidental el nostre territori, molt al contrari del que passa amb la denominació estrangeritzant que ell proposa.

Finalment, considero que la denominació "Alt Pirineu de Catalunya" és una denominació que traeix la tradició històrica i retalla i falseja la realitat i, a més a més, és territorialment molt reduccionista i excloent per aquelles persones i establiments comercials que no pertanyen a l'espai real i psicològic que abraçaria la marca "Alt Pirineu de Catalunya".

El Pallars Jussà (baix) seria vist com a Alt Pirineu? I els que som de la part baixa del Pirineu i sempre hem estat pirinencs, com ara la gent de Peramola, Oliana, Nargó, Organyà, etc., quedaríem també exclosos dels efectes d'una publicitat que "paguem amb els diners de tots" i que no ens té en compte ni ens afavoreix, ans al contrari? A partir d'aleshores hauríem de dir que som del baix Alt Pirineu de Catalunya? Es demanaria, paral·lelament, una publicitat específica per a la part baixa del Pirineu o Prepirineu?