Opinió

La màgia del 15M

Ara fa 10 anys, assembles, xarxes socials, activisme improvisat amb pancartes creatives, sentiments anticapitalistes, indignació social...

Com acostuma a passar sempre, alguns violents i altres aprofitats com el processisme independentista van fer que el moviment pacífic anés a menys. Les paraules anticapitalistes de l’Arcadi Oliveres emocionaven quan cridava: els bancs ens roben. La continuïtat ideològica va recaure en la creació de “Podemos” i els “comuns”.

Molta gent pensem que el moviment ha tingut conseqüències positives innegables. Es van activar moviments de barris que han reivindicat una vivenda justa, les vagues feministes, les marees de sanitat, SOS educació, etc.

Molta gent pensem que el moviment del 15M ha tingut conseqüències positives innegables. Es van activar moviments de barris que han reivindicat una vivenda justa, les vagues feministes, les marees de sanitat, SOS educació, etc.

L’entrada dels “comuns” en els diferents governs estan aportant millores importants en la societat. El govern d’Espanya, socialista amb l’empenta dels hereus del 15M, estan aconseguint millorar l’educació, l’habitatge, el salari mínim, les pensions, aprovar la llei d’eutanàsia, de transparència, de drets pels LGTBI+, la propera reforma del sistema universitari, els drets  laborals amb canvis i reformes del mercat laboral que vindran aviat, l’allargament dels ”ERTOS” per evitar els acomiadaments durant la pandèmia, etc, etc.

Hi ha molta gent que això no ho vol veure, però això és progrés. També es deia que el maig del 68 no va servir de a res. Ara tothom sap que va remenar les consciències de la gent i poc a poc es va anar convertint en mesures per millorar les normes vitals de convivència. El 15M també.

Manolo Suárez. Biòleg