03.10.2022 |
Josep Esteve
13:57
18/09/17

Internet i el món rural

Internet i el món rural

Aquest és un tema que no va a la velocitat adequada tal com pregonen les operadores del ram. No sé si tots plegats tenim prou consciència de la importància de l'assumpte en general i en el món rural en particular.

A part d'estar comunicats amb el món exterior de manera immediata, també hem de pensar en els llocs de treball que es generen gràcies al tele-treball o el treball a distància. Això no és una fal·làcia ni ciència-ficció del futur, això és una realitat no tan sols de l'autònom o artesà que es pot muntar el seu modus vivendi, sinó que també permet a les empreses tenir cada cop menys estructures físiques i, en conseqüència, menys costos i els llocs de treball en entorns físicament distants, però amb comunicació en línia immediata i permanent.

Imaginem un comptable o un comercial, o el cap de recursos humans que és a la seva taula de la seva empresa, on hi té l'ordinador i fa la seva feina connectat a la intranet de la seva empresa on hi ha "penjat" el programa informàtic que engloba tota la gestió dels departaments que configuren qualsevol empresa: comptabilitat, facturació, recursos humans, comercial, etc. Cadascú, com és lògic, accedeix al programa segons el seu grau de responsabilitat.

Doncs bé, cada "unitat" de persona+taula+ordinador+connexió a internet, tant hi fa on físicament estiguin, no cal que siguin tots al mateix edifici. Amb aquesta filosofia, les seus centrals de les empreses esdevenen només un punt de contacte amb clients i proveïdors, magatzem de mercaderies (logística) i si voleu la seu de la direcció i gerència. Si això ho complementem amb el Skype i les videoconferències, tenim a l'abast unes tecnologies que ens permeten treballar pràcticament del que sigui i allà on sigui.

Però que és imprescindible per això? Doncs només una cosa, la fibra òptica i la cobertura telefònica mòbil de veu i dades, a la mateixa velocitat i capacitat que disposen les grans ciutats i els centres de negocis, i només això, al meu entendre, pot propiciar el repoblament humà en els entorns rurals i del Pirineu per persones que busquen poder-se guanyar la vida amb el seu ofici o la seva formació acadèmica, en un entorn que els proporciona una millor qualitat de vida lluny de la contaminació i un rítme de vida estressant.

No sóc un vident. Els nord-americans i altres països del món ja fa temps que ho fan això, i sobretot les grans empreses tecnològiques com Google o Facebook. Aquestes empreses tenen el seu personal repartit per tot el món. Jo només demano que ens puguem repartir per tot Catalunya i que no tinguem el 80% de la població en un 20% del territori.

Només un apunt final, si les administracions no promouen que les operadores de telefonia i d'internet tinguin d'alguna manera l'obligatorietat de cobrir tot el territori. Aquestes només seguiran anant al benefici immediat que es troba, ni més ni menys, que a les grans concentracions de persones i empreses; aquest creixement expressat per part del món rural trigarà massa temps a arribar als llocs on convé que s'instal·li gent jove.

Josep Esteve Farré
Peramola. Alt Urgell.

Internet i el món rural
Comentarios