Opinió

Per què són importants els vols nocturns medicalitzats del SEM?

Després d’anys de feina discreta i intensa de molta gent, a l’Ajuntament de la Seu i les institucions de la comarca, als Departaments de Salut i Territori i al Parlament de Catalunya, aquest passat dimecres s’ha posat en funcionament el vol nocturn de l’helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) al nou heliport de l’Aeroport Andorra – la Seu d’Urgell. Per fi a l’Alt Urgell es poden dur a terme trasllats mèdics amb helicòpter durant les nits.

L’assistència i el trasllat aeri nocturn de pacients greus i crítics es realitza amb un triple objectiu:

  1. Garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment en aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat.
  2. Reduir el temps de trasllat interhospitalari de les zones més allunyades d’aquests hospitals. Aquest fet és molt significatiu per a qui pateix una patologia anomenada “temps-dependent” com ara l’ictus, l’infart o el politrauma, en què el temps de resposta és clau per a la supervivència i la recuperació del pacient. Per exemple, el temps de trasllat des de la Seu d’Urgell a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es redueix en gairebé 1 hora i mitja si es fa amb l’helicòpter.
  3. Millorar la cobertura sanitària d’aquestes zones en no tenir que destinar l’ambulància que havia de fer el trasllat durant tot el temps que caldria per a un trasllat terrestre.

Des d'ara, amb aquests vols nocturns, tots els pacients que pateixin una d’aquestes malalties “temps-dependents”, tindran la mateixa evolució si aquest fet es produeix de dia o de nit. Una excel·lent notícia pels nostres veïns i veïnes, com també per tots els professionals sanitaris que ens atenen.

Amb aquest nou heliport, que s’afegeix als de l’hospital de la Cerdanya, Vielha i Tremp, els 4 hospitals pirinencs tenen a la seva disposició la possibilitat de realitzar vols nocturns medicalitzats. Cal continuar treballant per millorar tots els serveis públics, especialment els bàsics, si volem un Pirineu actiu i amb oportunitats per als pirinencs/ques. Aquests 4 heliports en servei ens demostren que amb idees clares i treball persistent és possible aconseguir fites útils per l’avui i el demà de la ciutadania de les nostres comarques.

Finalment, cal donar les gràcies a tothom que ha participat en aquesta fita, que és la suma de la voluntat i el treball multidisciplinari de molta gent, amb el Vicepresident Puigneró i el conseller Argimon al capdavant.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya