Opinió

El nou CAP de la Seu d’Urgell, un equipament digne per a usuaris i professionals

Ja ha entrat en funcionament un equipament imprescindible i llargament esperat per la Seu d’Urgell i per tota la comarca de l’Alt Urgell, el nou Centre d’Atenció Primària (CAP).

Durant aquests dies de trasllat recordo el llarg procés que ens ha portat fins aquí. No sempre som conscients del treball que hi ha al darrere de les fites aconseguides. Ens remuntem al 2015, quan conjuntament amb la Mercè Torres dirigíem el CAP. És en aquell moment que amb la Gerència Territorial de l’Alt Pirineu i Aran de l’Institut Català de la Salut es demana al Departament de Salut la millora de les instal·lacions del CAP de la Seu d’Urgell, que s’havia quedat petit i obsolet. El Departament ens escolta i comencem a treballar conjuntament amb l’alcalde Batalla, la regidora Montse Bonet, tot el seu equip, la Regió Sanitària i l’ICS per justificar la petició: plans funcionals, requeriment d’infraestructures, possibles terrenys disponibles...   Res ha estat fàcil, però molta gent hi hem cregut, i hi hem treballat, per fer-ho possible.

Avui, 7 anys més tard, amb 2 licitacions de l’obra i una pandèmia que les va aturar durant uns mesos, podem estar orgullosos de tenir un nou CAP modern, lluminós, espaiós i amb totes les exigències i comoditats que els nostres usuaris i professionals es mereixen. Un CAP que oferirà els serveis que ja es podien trobar a l’anterior equipament: medicina familiar i comunitària, infermeria, pediatria, benestar emocional, odontologia i treball social, al qual s’afegirà  la figura de dietista-nutricionista -que Salut està implantant actualment arreu de Catalunya-, així com salut mental infanto-juvenil i salut pública, abans ubicats fora del CAP. El fet de compartir espais amb salut mental infanto-juvenil i salut pública millorarà molt la coordinació dels seus professionals i per tant, repercutirà en una millora a l’atenció als ciutadans.

Avui, 7 anys més tard, amb 2 licitacions de l’obra i una pandèmia que les va aturar durant uns mesos, podem estar orgullosos de tenir un nou CAP modern, lluminós, espaiós i amb totes les exigències i comoditats que els nostres usuaris i professionals es mereixen. Un CAP que oferirà els serveis que ja es podien trobar a l’anterior equipament: medicina familiar i comunitària, infermeria, pediatria, benestar emocional, odontologia i treball social, al qual s’afegirà  la figura de dietista-nutricionista, així com salut mental infanto-juvenil i salut pública, abans ubicats fora del CAP. El fet de compartir espais amb salut mental infanto-juvenil i salut pública millorarà molt la coordinació dels seus professionals i per tant, repercutirà en una millora a l’atenció als ciutadans

Un edifici construït en uns terrenys cedits per l’Ajuntament i amb un pressupost de més de 5,3 milions d’euros finançats pel CatSalut, que multiplica per 3 l’espai actual fins els 2.123 m2 en quatre plantes. Incorpora vestuaris, magatzems, sala per educació sanitària, sala d’extraccions, consultes polivalents, zona de direcció, sales de reunions i un espai de descans pel personal, grans dèficits fins ara que ara mateix es solventen. Un edifici sostenible que s’escalfarà amb energia neta com és la biomassa de proximitat i que compartirà caldera amb l’edifici del Consell Comarcal, que inclou també les dependències de la Generalitat de Catalunya de l’edifici annex a l’ens comarcal.

Ens vam comprometre a treballar per millorar les instal·lacions i els serveis sanitaris de la Seu d’Urgell i de l’Alt Urgell. Avui entra en funcionament el nou CAP, que en breu inaugurarà el conseller Argimon, i ja funciona el nou consultori de Castellciutat, gaudim de l’helicòpter dels Bombers GRAE amb professional mèdic del SEM els 365 dies de l’any gràcies a l’aeroport de la Seu, en breu s’acabaran les obres de l’heliport nocturn per oferir vols medicalitzats també durant les nits i estem treballant de valent per posar a disposició del Departament de Salut els terrenys pel nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell, per ampliar el conveni sanitari amb Andorra i per atansar els estudis de grau d’infermeria al Pirineu.  

Avui, amb el nou CAP en funcionament, sento satisfacció per fer realitat un projecte al qual li hem destinat molts esforços, però sobretot sento un enorme agraïment per a tothom que ha fet possible aquesta fita que beneficiarà a tots els usuaris de l’Alt Urgell i, molt important, que permetrà treballar dignament i millor coordinats a tots els professionals sanitaris d’atenció primària, salut mental i salut pública.

Avui és un dia de celebració, però, com tots els dies de l’any, un dia on els nostres professionals sanitaris ens guareixen i ens cuiden. Estem contents que, des d’ara, ho puguin fer amb el millor equipament possible.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Metge pediatre, vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya