Opinió

La millora dels serveis i les infraestructures sanitàries, una de les prioritats de Junts per la Seu

Quan fa 2 anys 1513 veïns i veïnes de la seu i Castellciutat ens vàreu fer confiança ens vam comprometre a 100 propostes realistes per a millorar la qualitat de vida de tots els urgellencs i urgellenques. D’aquestes, unes de les prioritàries i per les que no hem parat de treballar des del primer minut ha estat la millora dels serveis i les infraestructures sanitàries de l’Alt Urgell. 

Ara, 2 anys més tard ja podem dir que el nou CAP està a punt de ser una realitat, amb les obres molt avançades i que, un cop aquest equipament -llargament reivindicat i lluitat per nosaltres- entri en funcionament, la Fundació Sant Hospital (FSH) disposarà dels 720 m2 de l’actual CAP per ampliar o millorar prestacions, com ens vam comprometre.

El nou consultori de Castellciutat als antics estudis de RàdioSeu ja està enllestit, inaugurat i a disposició del personal de l’ICS per a ser utilitzat, millorant molt la comoditat i funcionalitat, tant pels usuaris com per als professionals. 

La reforma i ampliació de la Unitat SòcioSanitària i Residència Assistida de la FSH per fi veurà la llum en breu, ja tenim el projecte (per cert molt ben valorat pels professionals) i la subvenció garantida per la Diputació de Lleida. Esperem aviat poder licitar les obres. És fonamental per millorar l’atenció i la comoditat dels usuaris, per molts d’ells és casa seva.

I les obres per construir el nou heliport nocturn a l’aeroport -que ens ha de permetre els trasllats aeris del SEM les 24 hores del dia- van ser licitades pel govern el passat divendres 21 de maig. Ho tenim a tocar, i és fonamental per l’equitat sanitària a la comarca, com tots els professionals tenen clar.

I els 2 reptes que resten damunt la taula, tot i que s’ha avançat, són l’ampliació del conveni sanitari amb Andorra per poder ser usuaris de diferents serveis de l’Hospital de Meritxell i la concreció del full de ruta pel nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. Tot i les dificultats per la pandèmia s’ha fet camí en ambdós temes, sobretot amb el Govern d’Andorra, i el camí realitzat ens ha servit molt per la col·laboració i coordinació justament per a fer front a la Covid19 de manera conjunta. Però aquests són els 2 principals reptes que des de l’Alt Urgell plantejarem a la nova conselleria de Salut encapçalada pel MH Conseller Argimon i que esperem que, ara sí, es puguin concretar pel benefici de tots els urgellencs i urgellenques.

Aquests, i el repte compartit amb la Conselleria de Drets Socials, encapçalada per la MH Consellera Cervera, de posar en marxa la integració sanitària i social per a l’atenció de la nostra gent gran amb el nou model d’atenció centrada a la persona. Atenció que ha d’incloure potenciar l’atenció domiciliària, però també un increment de les places de pisos amb serveis i residencials per a la nostra gent gran a casa nostra. Projecte clau de futur, pel que no escatimarem cap esforç fins que sigui una realitat.

Contents d’haver assolit els reptes que ja són una realitat o estan en projecte de ser-ho aviat, i en els reptes pendents, amb la mà estesa amb les dues conselleries per tirar-ho endavant, la Seu d’Urgell, l’Alt Urgell i el Pirineu ho necessiten.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Alcalde de la Seu d’Urgell