Opinió

Acollir els estudis de grau d’infermeria al Pirineu seria una excel·lent notícia

A principis de setembre la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va anunciar la voluntat del Departament de Recerca i Universitats d’ampliar fins a un màxim de 600 les places públiques del grau d'infermeria a Catalunya. Una mesura molt important per a pal·liar el dèficit de professionals d’infermeria que afecta a tots els nivells assistencials i a tots els territoris del país, però que encara és més greu a les zones rurals i especialment al Pirineu. Per solucionar-ho, aquestes places caldria que es distribueixin per tot el territori català, incloent el Pirineu.

S'està treballant intensament des de les dues conselleries, Recerca i Universitats i Salut per poder fer realitat aquest increment de places

Des de llavors s'està treballant intensament des de les dues conselleries, Recerca i Universitats i Salut per poder fer realitat aquest increment de places, i per fer-ho també al Pirineu. Aconseguir-ho no és gens fàcil, ja que els requeriments per acollir estudis universitaris són -com ha de ser- molt exigents, tant a nivell d’infraestructures, professorat i, en el cas concret d’infermeria, la possibilitat de realitzar les pràctiques docents al mateix territori, amb els nostres dispositius assistencials. I tot això, amb els elevats requeriments de qualitat que la docència universitària necessita. A la Seu en som ben conscients, ja que ho hem hagut de realitzar per poder iniciar INEFC-Pirineus.

La fórmula per poder-ho dur a la pràctica és el del grup desplaçat de la Universitat de Lleida (UdL), de la mateixa manera que s'ha fet amb INEFC-Pirineus.

És la millor via de formar professionals d’infermeria a les nostres comarques que puguin abastir els nostres hospitals, CAPs i sociosanitaris.

Des de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, les comarques del Pirineu i el Parlament estem treballant des de llavors amb la UdL per bastir un projecte pirinenc que compleixi tots els requeriments docents i les expectatives dels futurs estudiants, en tots els àmbits. És la millor via de formar professionals d’infermeria a les nostres comarques que puguin abastir els nostres hospitals, CAPs i sociosanitaris.

El repte és gran, però la fita s’ho mereix, ens hi va la viabilitat de la sanitat al Pirineu, ja que sense professionals no hi ha sanitat.

El repte és gran, però la fita s’ho mereix, ens hi va la viabilitat de la sanitat al Pirineu, ja que sense professionals no hi ha sanitat. Vull agrair la col·laboració i bona predisposició de la UdL i de la Direcció General d’Universitats per fer-ho possible, però cal assegurar que la qualitat de la docència és la mateixa, com a mínim, que a la resta d’unitats docents del país, i que els estudiants gaudeixen d'una “vida universitària” plena.

El proper curs la UdL ja ha anunciat un increment de 40 places a Lleida i 20 al campus docent d'Igualada, una excel·lent notícia per Lleida. Nosaltres seguim treballant per tenir un projecte que permeti, amb totes les exigències, que el proper increment sigui al Pirineu.

Jordi Fàbrega i Sabaté
Vicealcalde de la Seu d’Urgell