Opinió

Una nova Fira de Sant Ermengol d’orgull per la nostra ciutat

Aquest cap de setmana a la Seu d’Urgell hem gaudit d’una nova i exitosa edició de la Fira de Sant Ermengol, que ha omplert de formatges artesans, de parades i, sobretot, d’orgull a tots els urgellencs i urgellenques. Cal agrair la tasca a tot el personal municipal, col·laboradors, entitats i voluntariat que ho ha fet possible, amb la regidora de promoció econòmica sortint Mireia Font, que ho va preparar tot,  així com l’entrant, Gemma Tó, que ha culminat la feina.

Les xifres ens fan adonar de la magnitud de l’esdeveniment: fira mil·lenària; 29a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu; 49 formatgers artesans de diferents punts del Pirineu (català, aragonès, basc, andorrà i francès) i 2 convidats: del Palau d’Anglesola i Lleó; uns premis molt prestigiosos i valorats per formatgers i consumidors; autofira amb 6 concessionaris;  més de 3 km lineals de venda ambulant amb 256 parades; 55 artesans; gastrofira;  8.000 tiquets de formatge venuts amb 48.000 degustacions; tots els establiments hotelers i de restauració plens (amb menjars elaborats amb formatges del Pirineu) a la Seu i a bona part de l’Alt Urgell... En un estudi fet l’any 2017 el retorn econòmic de la Fira es calculava en 33€ de retorn al ciutat per cada € invertit. 

És una Fira d’èxit. Ara bé, per mantenir l’excel·lència cal identificar els punts de millora de cara a posterior edicions, com s’ha fet cada any. De la mateixa manera que sense confiança no es pot avançar, sense autocrítica no es pot millorar. Un dels punts de millora és la disponibilitat de places d’aparcament. No pot ser que hi hagi gent que vingui a la Fira i marxi sense visitar-nos per no trobar un lloc on aparcar el vehicle. L’any passat vam identificar clarament aquest punt crític i aquest any -essent pont- vam avisar que podria passar, malauradament no ens van escoltar ni es van buscar mesures alternatives. També cal destacar que els darrers anys, la inauguració anava a càrrec d’un conseller/a del Govern o fins i tot del President de la Generalitat (com estava previst l’any 2019 que es va anul·lar per la sentència contra els presos polítics). Són detalls que cal cuidar i que demostren que ara tenim poca influència a nivell nacional. Cert que la presència de la ministra de presidència del Govern d’Andorra va enfortir molt el perfil institucional de l’esdeveniment, però, amb tots els respectes, no pot ser que la màxima autoritat de la Generalitat i encarregat d’inaugurar la Fira sigui un director general. I òbviament un tema a millorar, clarament, és l’entrega de premis. Cal agilitzar-la i complir els horaris, és possible i imprescindible fer-ho.  

És una Fira d’èxit. Ara bé, per mantenir l’excel·lència cal identificar els punts de millora de cara a posterior edicions, com s’ha fet cada any. De la mateixa manera que sense confiança no es pot avançar, sense autocrítica no es pot millorar. Un dels punts de millora és la disponibilitat de places d’aparcament. No pot ser que hi hagi gent que vingui a la Fira i marxi sense visitar-nos per no trobar un lloc on aparcar el vehicle

En resum, una Fira de Sant Ermengol excepcional -amb un temps que ens ha respectat durant el cap de setmana i que esperem que ara ja ens aporti la pluja que tant necessitem- seguint el format de casetes de fusta instaurat el 2021 per la regidora Mireia Font amb, com sempre, detalls a millorar. 

L’any vinent s’han anunciat canvis que ja veurem que aportaran. És molt complicat i laboriós consolidar un esdeveniment d’aquestes característiques i dimensions. Els canvis s’han de meditar molt i fer-los bé i amb prudència per no disminuir tot el prestigi guanyat al llarg de tant de temps. Com sempre, a Junts per la Seu ens hi trobaran per sumar i millorar la Fira, com hem fet des del primer dia. 

I acabem donant les gràcies a tots els formatgers i formatgeres que són l’essència de la Fira. Per ells aquesta fira té sentit, gràcies a ells aquesta fira és tan màgica. GRÀCIES!  

Jordi Fàbrega i Sabaté i Urgell Isús i Julià. 

Regidors de Junts per la Seu d’Urgell