Opinió

Intersindical-CSC, creixement i implantació a l'Alt Pirineu

La Intersindical-CSC durant l’any 2020 va continuar el procés de creixement i estructuració a l’Alt Pirineu, iniciat sobretot durant els anys 2018 i 2019, i vàrem començar l’any passat amb afiliació i presència en representació sindical a les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà. Durant el primer trimestre estàvem ja en disposició de constituir la Unió Territorial de l’Alt Pirineu, passant a ser l’únic sindicat amb una estructura territorial pròpia a les 5 comarques, per aplicar un dels nostres principis: el sindicalisme de proximitat. Som gent del territori, que treballem pel territori i des del propi territori. La pandèmia de la COVID-19 ens va obligar a posposar la nostra constitució formal fins el mes de juny de 2020, quan les condicions sanitàries ho van permetre.

Som gent del territori, que treballem pel territori i des del propi territori.

La pandèmia ha obligat a prioritzar l’acció sindical donant suport a les treballadores i treballadors, tant del sectors públics com privats, davant primer de l’allau d’ERTO (Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació), i després en els endarreriments del SEPE en la seva gestió i pagaments. També ha calgut donar resposta davant de les incerteses continuades sobre les diferents activitats productives, tant de les activitats essencials, com del conjunt dels serveis públics de salut, d’emergències, serveis socials, educatius, entre d’altres, així com els serveis de proveïments a tota la ciutadania, i de l’activitat econòmica vinculada al turisme de muntanya, de neu, de patrimoni cultural, tant rellevants al nostre territori.

Tot i així, una vegada es van reprendre els processos d’eleccions sindicals aturats i reactivats sobretot durant el segon semestre de l’any, la Intersindical-CSC vàrem continuar treballant per fer créixer la nostra presència i representació. Així vàrem acabar l’any 2020 obtenint representació tant a l’Ajuntament d’Alt Àneu (1 delegada) i al Consell Comarcal del Pallars Sobirà (5 delegats de tot el Comitè d’Empresa del personal labora i 1 delegat del personal funcionari). Alhora durant el mateix mes de desembre vàrem constituir Secció Sindical a l’empresa Actius de Muntanya SA (Grup FGC) propietària de l’Estació d’Esquí de Boí – Taüll (Alta Ribagorça).

La pandèmia ha obligat a prioritzar l’acció sindical donant suport a les treballadores i treballadors, tant del sectors públics com privats.

L’any 2021 l’hem començat en la mateixa línia de creixement. Dimarts 19 de gener vàrem obtenir els 3 delegats sindicals del personal laboral de l’Ajuntament de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Amb aquests resultats la Intersindical-CSC tenim presència a administracions locals de les 5 comarques alt pirinenques.

La Intersindical-CSC tenim presència a administracions locals de les 5 comarques alt pirinenques.

I el proper 11 de febrer, presentarem candidatura a les eleccions parcials, per renovació de 2 places vacants i 4 noves places per increment de plantilla, a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell (Alt Urgell). En aquestes eleccions parcials tenim com objectiu consolidar els resultats de fa 1 any i mig al mateix Hospital, i incrementar la nostra representació.

Tot i la conjuntura de crisi sanitària i alhora econòmica i social derivada de la pandèmia, els objectius de la Unió Territorial de l’Alt Pirineu de la Intersindical – CSC per l’any 2021 són continuar amb el creixement i la consolidació de la nostra alternativa sindical, com a expressió del sindicalisme nacional, republicà, de classe i de proximitat, ben arrelat a la realitat territorial, econòmica i social de l’Alt Pirineu.

Jordi Cots i Domínguez

Coordinador i portaveu de la Unió Territorial de l’Alt Pirineu de la Intersindical-CSC