Opinió

Què li passa a la Seu? (Segona part)

El mes de setembre del 2019 i el mes d’agost de 2021 vaig escriure dos articles d’opinió sobre les ocupacions i les polítiques d’habitatge. I és que, per desgràcia, les ocupacions a la Seu no són cosa de fa pocs dies, sinó que ja van començar fa temps i formen part del trist dia a dia de la ciutat.

Ja deia fa un any el següent: “no es poden tolerar ni permetre les ocupacions i s’ha de fer una política activa des de la policia i tots els mitjans a l’abast de l’Ajuntament per evitar-ho i revertir la situació actual. Més enllà d’això, cal dir que tots els casos socials han de ser atesos adequadament. No es pot deixar a ningú enrere ni ens podem permetre veure a gent dormint dins de caixers bancaris. Aquests casos han de ser atesos pels canals oficials”.

Ja deia fa un any el següent: “no es poden tolerar ni permetre les ocupacions i s’ha de fer una política activa des de la policia i tots els mitjans a l’abast de l’Ajuntament per evitar-ho i revertir la situació actual. 

La meva argumentació ha canviat poc. El problema és que la situació actual a la Seu tampoc ha canviat, i si ha canviat ha estat a pitjor. El Centre Històric, que mereix un capítol a part, es troba més abandonat que mai amb més de 5 edificis ocupats total o parcialment i amb una convivència ciutadana degradada per incidents dels veïns amb els ocupes.

La manca d’un missatge clar contra l’ocupació per part de l’ajuntament, ni bones ni dolentes, totes il·legals; la manca de polítiques valentes i decidides en matèria de seguretat i la manca d’autocrítica; ha comportat un augment preocupant de les ocupacions que tant i tant mal fan a la Seu i a la seva imatge i, sobretot, a la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Cal tornar a repetir sense embuts i sense por, i també sense ambigüitats, que les ocupacions a la Seu no poden ser benvingudes.

Cal tornar a repetir sense embuts i sense por, i també sense ambigüitats, que les ocupacions a la Seu no poden ser benvingudes. Si més del 40% de les ocupacions a tot l’estat espanyol són a Catalunya, és que tenim un greu problema a casa nostra. I això no es soluciona donant les culpes als altres, això se soluciona passant al davant i actuant. Els problemes no marxen sols.

“La seguretat i el civisme també són democràcia i llibertat"

Per tant, hem d’exigir mesures immediates perquè això no vagi a més. És una responsabilitat irrenunciable que té l’equip de govern liderat per Viaplana i Fàbrega, que han de saber exercir l’autoritat. No valen excuses. Fins quan deixaran que la situació segueixi igual? Vam proposar com a mesura de xoc, durant els mesos d’estiu, unes patrulles mixtes de Policia Municipal amb Mossos d’Esquadra per garantir la seva presència a la zona 24 hores al dia.

Acabaré aquest escrit igual que l’any passat: “La seguretat i el civisme també són democràcia i llibertat. Per això l’Ajuntament ha de posar tots els esforços en solucionar els problemes que s’acumulen actualment. Cal acceptar que estem en una greu situació i hem d’enfrontar-nos-hi amb tots els nostres recursos i d’acord amb la llei, però amb tota contundència i la màxima urgència”.

I ara, més que mai.

Joan Barrera Aranda

Regidor de Compromís X La Seu