Opinió

Sobre el pressupost municipal de La Seu

El passat 28 de desembre del 2017 es va aprovar el pressupost municipal per a l’any 2018 al Ple de l’ajuntament de la Seu.

El pressupost general de les entitats locals és el document que contempla els ingressos que es preveuen per l'any i com s’organitzaran les despeses. Al Pressupost es reflecteixen les polítiques que es duran a terme durant aquell any. Precisament, aquest document és el que marca la diferència entre un Govern d'un signe polític o un altre.

El pressupost presentat per l’equip de govern del PDeCAT és un pressupost pràcticament igual al primer de la legislatura amb alguns retocs menors.

La primera reflexió a fer és que, malgrat que després de les eleccions municipals celebrades al maig del 2015, en les quals CiU, ara PDeCAT, va perdre un regidor i es van modificar així els equilibris polítics amb una majoria de forces d’esquerra, no s’ha vist reflectit en el pressupost cap canvi en aquest sentit.

El primer pressupost d’aquests quatre anys hauria d’haver estat el gran projecte de legislatura i s’hauria d’haver vist un intent, almenys, d’aconseguir el màxim consens entre els grups municipals per afrontar els 4 anys que hi havia per davant. Per tant, s’hauria d’haver posat damunt la taula la possibilitat de fer un pressupost de base 0, és a dir, fer un pressupost reflexionant sobre cada una de les partides que hi ha a l’apartat de despeses per a prioritzar-les. No només no es va fer l’any 2015, sinó que ja han passat 3 anys des de l’inici de la legislatura i continuem exactament igual com ens trobàvem. No s’escolta a els altres grups polítics, no hi ha cap voluntat de diàleg.

Una segona reflexió important és que és un pressupost continuista, sense cap idea nova. La pregunta a fer-se és: La Seu va suficientment bé com per a continuar igual?.La resposta és clara: NO. La Seu necessita un canvi, necessita una sacsejada, un nou equip amb idees noves i ganes de treballar.

La situació actual de La Seu no és bona, pateix entre d’altres problemes: un comerç apagat, manca d’il·lusió de possibles inversors, empobriment dels seus veïns i veïnes, despoblació i un alarmant envelliment.

El pressupost tampoc conté un pla d’inversions que s’ajustin a les necessitats de la nostra ciutat. La principal inversió de l’equip de govern actual, liderat per l’alcalde Batalla, en aquest quatre anys, és gastar-se dos milions d’euros per construir un magatzem o “centre logístic” per guardar la maquinària de la brigada. Així revitalitzarem la Seu?

Compromís X La Seu, durant la discussió dels pressupostos d’enguany ha proposat una sèrie de canvis per a intentar revertir la dinàmica actual.

Les propostes han estat, entre altres, les següents:

  • Reobertura de la llar d’infants de La Grandalla
  • Trasllat de l’escola d’adults a l’edifici de Les Monges.
  • Reducció de la tarifa de la zona blava a 1 euro al matí i 1 euro a la tarda, menys a la zona del carrer Major i Passeig Joan Brudieu on s’hauria d’estudiar una tarifa especial per augmentar la rotació de vehicles.
  • Una partida concreta per a liderar el projecte amb Andorra, amb l’objectiu de fer de la Catedral Patrimoni de la Humanitat.
  • Una partida per habitatge social, per a la compra d’un dels edificis buits i inacabats per la crisi  i destinar-lo a lloguer social.
  • Crear una partida per a pagar la necessitat de llibres, material escolar i beca menjador. Asseguraríem així  que cap infant es queda sense llibres i sense un àpat diari.
  • Creació d’una sala d’estudis per a compensar la falta d’un espai adequat a la biblioteca preparada.
  • Dissolució de la societat municipal HiULS per augmentar la transparència a l’ajuntament de la Seu.
  • Retorn del servei municipal d’esports del Parc del Segre novament a l’ajuntament.
  • Pintat dels porxos del centre històric.
  • Dotar de subvencions als altres clubs esportius de La Seu que necessitin ajuda econòmica.
  • Però sobretot destinar els dos milions d’euros del magatzem per a la brigada d’obres a la construcció de la nova Residència per a la gent gran. Hem de fer d’aquesta la principal inversió i prioritat.

Aquestes propostes estan englobades en diferents àmbits: promoció econòmica, serveis socials, transparència, esports i ensenyament. Més enllà d’això, amb les propostes el que es pretén és dotar a la nostra ciutat d’un projecte de futur que pugui millorar la situació econòmica tant per als comerciants i empreses, com per als propis ciutadans.

La resposta per part de l’equip de govern del PDeCAT ha estat confusa i contradictòria, i han ignorat una a una totes les propostesdel  grup de Compromís.

Us convido a treballar plegats perquè d’aquí un any puguem amb el nostre vot canviar la direcció de l’actual Ajuntament, amb un nou alcalde i un nou equip.

La Seu necessita un canvi, i el necessita urgentment. Necessitem encetar una nova etapa.

Joan Barrera i Aranda. Regidor de Compromís X La Seu