Opinió

El pressupost municipal. Una oportunitat perduda

El passat 30 de desembre del 2019 es va aprovar el pressupost municipal per a l’any 2020 al Ple de l’ajuntament de la Seu. Aquest pressupost és el document que explica com es gestiona els diners públics durant un any recollint la previsió d’ingressos i despeses que es pretenen realitzar durant aquest any.

Primer de tot, i sense pal·liatius, s’ha de dir que aquest és un pressupost continuista, una trista còpia dels pressupostos Batalla-Fierro. No aporta un projecte ferm de futur per a la nostra ciutat. Tot plegat suposarà seguir amb la tendència negativa que té actualment La Seu.

El primer pressupost de la legislatura, hauria de ser el que marqui la tendència futura del que es vol que sigui la nostra ciutat els propers 4 anys. Hauria de ser el projecte de ciutat del nou equip de govern dels Srs. Fàbrega i Viaplana, però malauradament no en tenen cap. El pressupost hauria d’haver afrontat com a prioritat número 1, el tema principal, el de la reactivació econòmica de La Seu, i no ho fa.

El pressupost hauria d’haver afrontat com a prioritat número 1, el tema principal, el de la reactivació econòmica de La Seu, i no ho fa.

Tots hem vist com La Seu als darrers anys ha fet passes enrere; ha perdut la seva capitalitat econòmica, social i cultural. Malgrat això, el pressupost aprovat no aporta cap idea nova que faci que es pugui revertir de manera immediata i urgent aquesta greu situació. La mala gestió dels governs de Convergència i ERC als darrers 16 anys, han portat a que La Seu i la comarca liderin el rànquing negatiu en quasi tots els indicadors socioeconòmics tal i com es pot comprovar a l’IDESCAT, l’Institut d’Estadística de la Generalitat de Catalunya.

Si s’analitza el pressupost es pot observar que la mala gestió ens porta a que dels de 16 milions d’euros totals, si restem les despeses fixes (sous dels treballadors, manteniment dels serveis, etc.), a l’ajuntament li queda molt poc per poder atendre la promoció econòmica, serveis socials, educació, festes, etc. Per tant, l’ajuntament no pot fer inversió sense haver-se d’endeutar, tot i tenir uns impostos dels més elevats de Catalunya.

Els Srs. Fàbrega i Viaplana han volgut fer veure que són uns pressupostos socials, però resulta que l’equip de govern destina els mateixos diners a festes que a serveis socials. I ho justifiquen amb els 150.000 euros per a la reforma de pisos de propietat privada per habitatge social. Aquesta partida, és del tot insuficient. S’ha de tenir clar que La Seu ha de tenir un Parc d’Habitatge Públic que no estigui sotmès a cap tipus de pressió de preus de mercat. Fa anys que hem proposat, i sempre se’ns ha votat en contra, que calia una política activa de l’ajuntament en referència als més de 60 habitatges propietat dels bancs. Ja hem vist exemples clars de les conseqüències de la nul·la gestió de l’habitatge a La Seu com han estat les ocupacions il·legals dels pisos de Plaça Europa. Cal recordar que els darrers 16 anys no s’ha fet cap habitatge social.

El pressupost tampoc aborda un tema important com és el de la transparència i la dissolució de la trama de societats propietat de l’ajuntament, on hi ha una gestió molt discutible i que escapa dels controls propis que tenen les actuacions fetes des del propi ajuntament.

Cal afegir que l’equip de govern d’ERC i Junts tampoc ha tingut cap tipus de voluntat de diàleg amb Compromís, malgrat ser el grup polític que va guanyar les eleccions, per construir junts el futur de la ciutat. Han prioritzat interessos partidistes per davant de les prioritats de la ciutadania. Compromís va oferir seguir negociant el pressupost durant el mes de gener per poder arribar a un acord, però ho van rebutjar.

Deia Peter Drucker, filòsof austríac, que “la planificació a llarg termini no és pensar en decisions futures, sinó en el futur de les decisions presents”.

Aquest no és el pressupost que La Seu necessita i no afronta els reptes de futur de la ciutat. Des de Compromís seguirem treballant pel futur de La Seu, seguirem treballant per posar La Seu en marxa.

Joan Barrera i Aranda. Regidor de Compromís X La Seu