Opinió

HiULS delenda est

Cap a l’any 146 aC., hi havia un senador romà, Cató, que havia viscut l'època dels atacs cartaginesos d’Aníbal a la República Romana, els quals havien posat en escac a la mateixa Roma, hegemònica durant molts segles. Tots els dies l'ancià repetia obsessivament la mateixa frase: “Delenda est Cartagho”, que traduït seria: Cartago ha de ser destruïda. D'aquesta manera acabaven invariablement tots els seus discursos al Senat, sense importar el tema sobre el qual tractessin. Així ho va fer fins que finalment Cartago va ser destruïda i aniquilada per l’exèrcit, en aquella època, de la República Romana.

En l’actualitat hi ha un concepte molt vinculat a la nova realitat social i política a la nostra societat que és el principi de transparència. La consolidació d’aquesta transparència no és més que la resposta a la lògica exigència ciutadana de claredat en la gestió del diner públic, del diner de tots.

Com és conegut per tots, fa poc temps la Guàrdia Civil va dur a terme la ”Operación Térmyca” a tota Espanya, a través de la qual es va dur a terme un registre en més de 50 dependències municipals, domicilis, empreses i despatxos professionals, amb un total de dotze detinguts. Totes les investigacions tenen el seu epicentre a la consultora EFIAL.

Les dependències de l’ajuntament de La Seu d’Urgell van rebre també la visita de la Guàrdia Civil i aquesta va requerir tota la informació relacionada amb la coneguda consultora, després de que l’equip de govern de l’ajuntament de La Seu d’Urgell, així com les societats municipals, contractés per gairebé 600.000 euros a la citada consultora, sempre a dit, mai amb concurs públic.

El primer treball que va realitzar aquesta consultora EFIAL per l’ajuntament, l’any 2007, va ser l’assessorament per a la creació d’una societat municipal anomenada Habitatge i Urbanisme La Seu, SL (HiULS). A la vegada, HiULS ha estat contractant a la consultora EFIAL per a temes d’assessoraments diversos des de la seva creació.

Aquesta societat té com a objecte, com el seu propi nom indica, activitats urbanístiques i de promoció d’habitatge.

La primera cosa que l’equip de govern (ERC + CiU) va fer un cop creada aquesta societat és cedir-li la gestió del servei de subministrament de l’aigua i demanar un préstec bancari per valor de 2.000.000 d’euros amb la garantia de la gestió d’aigua municipal, “hipotecant-la” d’aquesta manera, ja que l’ajuntament estava tan endeutat que no tenia capacitat de demanar més préstecs. Mal començament.

Pel que fa al seu funcionament, HiULS és una empresa que, malgrat ser 100% municipal, no té l’obligació de fer servir els mateixos criteris que el propi ajuntament. Per exemple: els criteris de licitació i adjudicació de les obres no són les mateixes. El mes de juliol d’enguany, es van adjudicar les obres de la urbanització Mallol per un import de 440.259,09 euros (segons les dades de la pàgina de l’ajuntament) sense concurs públic. La licitació de les obres es va realitzar per invitació, és a dir, es va convidar 4 empreses de la comarca a presentar propostes per a la nova urbanització Mallol. Això, a l’ajuntament, hagués estat totalment impossible, ja que per un import tan important, calia publicitat als butlletins oficials i permetre la possibilitat de presentar-se qualsevol empresa que hi pogués estar interessada. Com pot ser que es pugui permetre això?

Una altra de les justificacions que s’utilitzen usualment per a l’existència de la societat és que així l’ajuntament es pot deduir l’IVA i d’aquesta manera s’estalvia uns diners. Algú es pot imaginar què li passaria a qualsevol ciutadà que creés una empresa per a “estalviar-se” l’IVA? Segur que tindria conseqüències.

La societat HiULS ha de desaparèixer! No té cap sentit que existeixi una societat municipal que tingui 1.734.140 euros de pressupost i no disposi de cap treballador (tots són del de l’ajuntament). No té cap sentit que existeixi una societat l’objectiu de la qual sigui fer activitats d’urbanisme i d’habitatge i que no faci cap feina ni d’urbanització ni cap tipus de política d’habitatge. No té cap sentit que existeixi una societat municipal que no tingui els mateixos criteris de transparència que l’ajuntament amb un pressupost que, algun any, s’ha apropat al pressupost del propi ajuntament de La Seu d’Urgell. No té cap sentit que continuï una societat esquitxada pel mal nom d’una consultora que va ser la ideòloga de la seva creació.

Fem les coses amb sentit. Obrim portes i finestres a la transparència, eliminem qualsevol espai on hi pugui haver opacitat i ombra del dubte.

Com deia aquell vell senador romà: HiULS delenda est!

Joan Barrera i Aranda. Regidor de Compromís X La Seu i conseller comarcal de l’Alt Urgell.