Opinió

Dos anys de vicealcalde

El proper 18 de setembre assumiré l’alcaldia de la Seu, per mi la responsabilitat i honor - políticament parlant - més gran que hi pot haver. Durant aquesta primera meitat de legislatura he encapçalat la Vicealcaldia amb les regidories de Castellciutat, Projectes Estratègics, Hisenda i Intervenció, i Seguretat Ciutadana. Aquesta etapa ha estat protagonitzada per la Covid-19. Una pandèmia que ha marcat un abans i un després, amb una crisi sanitària, social i econòmica que, clarament ha sobrepassat les capacitats municipals.

La Vicealcaldia és una nova responsabilitat creada aquesta legislatura. La vam crear perquè volíem actuar d’igual a igual amb l’alcaldia i he de dir que així ha estat. En cap moment s’ha pres una decisió important de forma unilateral i, sempre que ha estat possible, hem estat els dos representant l’Ajuntament.

Com a regidor de Castellciutat he de dir que no he pogut materialitzar tot el que m’hagués agradat, queda molta feina per fer: arranjar carrers, millorar accessos o solucionar el dèficit d’aparcament, per posar alguns exemples. Tot i això, cal dir que les inversions més importants que ha realitzat l’Ajuntament en aquesta primera meitat de mandat, les ha realitzat a Castellciutat, amb el camí de Sant Isidre, el nou consultori mèdic i local de la comissió de festes. La pandèmia no ens ha permès donar continuïtat a la dinàmica que havíem iniciat amb les reunions de poble, però estic segur que tan bon punt sigui possible les reprendrem.

La Vicealcaldia és una nova responsabilitat creada aquesta legislatura. La vam crear perquè volíem actuar d’igual a igual amb l’alcaldia i he de dir que així ha estat. En cap moment s’ha pres una decisió important de forma unilateral i, sempre que ha estat possible, hem estat els dos representant l’Ajuntament

L’àrea de projectes estratègics és també de nova creació. Des d’aquesta regidoria es piloten els projectes que traspassen la legislatura, estem parlant d’INEFC Pirineus, el nou hospital, l’equipament residencial per la gent gran o el hub tecnològic. Són projectes molt transversals que es duen a terme gràcies al treball de tot l’equip de govern, i que per la seva dimensió no són ràpids de materialitzar. Tot i això, és una gran fita que aquest setembre comenci el curs d’INEFC Pirineus, i que projectes tan desitjats i necessaris com el nou hospital o l’equipament per la gent gran es puguin materialitzar en un futur molt pròxim. Vull destacar el projecte del hub tecnològic, està encara en procés de definició, però serà clau per a la retenció i captació de talent, per a la creació de dinamisme econòmic i en total consonància amb les noves dinàmiques post-Covid.

La regidoria d’Hisenda i Intervenció és d’aquelles que segurament de portes enfora de l’Ajuntament té menys visibilitat, però que internament té una importància cabdal. Et permet tenir una imatge global i fer un seguiment de totes les àrees de l’Ajuntament. L’equip tècnic que el forma és d’una gran vàlua i amb el seu treball aconsegueixen que la maquinària interna no s’aturi. Sense cap dubte la fita més important que he aconseguit des d’aquest àrea és aprovar el pressupost d’enguany per unanimitat, un fet que es va aconseguir per la duresa i moment excepcional que ens va ocasionar la pandèmia. Realitzar les negociacions amb els grups de l’oposició -a qui els reconec la voluntat política de fer-ho possible- i que finalitzessin amb aquest acord històric, va ser realment gratificant i motiu d’orgull de tot el consistori.

Per últim, però no per això menys important, l’àrea de Seguretat Ciutadana. Aquesta àrea es materialitza amb la policia municipal. He de dir que és un orgull comptar amb el cos d’agents que tenim, sempre disposats a fer el que faci falta, moltes vegades molt més enllà de les seves competències. Sempre actuant amb vocació de policia de proximitat i coneixent la ciutat i les seves dinàmiques a la perfecció.

En resum, estic molt satisfet de la feina feta durant aquesta primera meitat de legislatura, queda molta feina per fer i ara, aquestes àrees les encapçalarà el Jordi Fàbrega, i  comptarà amb tot el meu suport en el que calgui. A partir del 18 de setembre seré l’alcalde de la Seu i, com fins ara, al servei de tots els urgellencs i urgellenques i amb la voluntat de donar-ho tot per la Seu, Castellciutat i el Pirineu.

Francesc Viaplana Manresa

Vicealcalde de la Seu d’Urgell