Opinió

Atenció centrada en la persona: la residència com a casa

Estem davant d’una nova manera de treballar amb la gent gran en situació de dependència: l’Atenció centrada en la persona i la implementació de Bones pràctiques.

És un model de cures que té com a objectiu principal a les PERSONES. Prioritzem el respecte a les persones que cuidem, tenint en compte la seva història de vida, els seus gustos, desitjos i preferències.

És una nova manera de cuidar, de pensar què fem, com i per què ho fem, sempre tenint en compte a la persona que està davant: què vol, com ho vol... Aquesta filosofia, dic filosofia perquè per a mi ho és, fa que el dia a dia de les persones que viuen a les residències i als centres de dia sigui molt més participativa, més digna i, que en la mesura del possible, aquestes persones se sentin com a casa seva, de fet és CASA SEVA.

Necessitem redefinir nous rols professionals, començar a treballar algunes bones pràctiques que ja estan definides, necessitem iniciar el canvi.

A vegades sembla impossible de fer-ho realitat, però amb estratègies, lideratge i un bon equip que cregui en aquest model, tot és possible.

Nosaltres, a la residència de la Fundació Sant Hospital, vam iniciar aquest procés de canvi ara fa un any. Sóc conscient que ens queda molt camí per recórrer, no sempre fàcil però, també us dic, que hem aconseguit canviar la nostra manera de treballar.

Hem intentat millorar la qualitat de vida de les persones que cuidem i, crec, que també hem reconvertit la feina dels professionals que hi treballem en una feina més gratificant i amb més sentit.

Hem aconseguit el més important: pensar en les PERSONES que cuidem, respectant-les.

Vull aprofitar per AGRAIR a tot l’equip de la residència, centre de dia i unitat sociosanitària de la FSH, la seva feina, l’esforç i la il·lusió en aquest procés de canvi.

Cristina Aguar Peñalver. Directora d’infermeria de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell