Opinió

La Salut

Com hem pensat i parlat sobre la salut, en aquest últim any. Ha estat gairebé la base de la majoria de les nostres converses i pensaments. I com, se’ns ha fet evident, que cal atendre-la, cuidar-la i preservar-la. Hem estat, i encara estem, amb la sensació general, que és massa fàcil perdre la salut i que qualsevol de nosaltres en qualsevol moment, és pot veure en una situació compromesa amb la seva salut. Se’ns ha fet més obvia que mai la nostra vulnerabilitat, en molts àmbits.

El concepte general de salut, en l’actualitat, fa referència a l’estat de benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental. Ha anat evolucionant aquella vella definició en negatiu de, l’absència de malaltia.

El concepte general de salut, en l’actualitat, fa referència a l’estat de benestar físic, mental, emocional, social, espiritual, sexual i mediambiental. Ha anat evolucionant aquella vella definició en negatiu de, l’absència de malaltia. I l’anem ampliant lògicament, per tal que tingui en compte totes aquelles dimensions de l’ésser humà. Aquesta definició, una mica utòpica, ens fa conscients de tot allò que ens cal cercar, per tal d’assolir un estat de benestar el més ampli i sòlid possible. I també ens fa conscients de com n’és de complicat aquest equilibri.

Un dels serveis públics més rellevants, en el nostre estat del benestar, és la sanitat. De la salut pública, per exemple, depèn la promoció d’hàbits saludables, el control de les malalties entre la població i l’organització dels serveis mèdics.

Un dels èxits d’una societat avançada és poder oferir un servei de salut pública de qualitat i més encara, si és universal.

Un dels èxits d’una societat avançada és poder oferir un servei de salut pública de qualitat i més encara, si és universal. L’accés als serveis sanitaris a de poder ser per a tothom i sempre. Aquesta pandèmia ens ha demostrat, que o bé ens en sortim tots a l’hora o no ens en podrem sortir.

L’Atenció Primària, és aquella que més pot fer per a la prevenció de la salut de la població, en general. L’augment d’inversió que ja abans del Covid-19, estava previst fer-hi, ajudarà molt a recuperar nivell i a posar-nos a l’alçada que la nostra societat mereix. L’increment, tant dels recursos (econòmics i humans!), com dels processos, implicarà la millora de l’assistència i garantirà la capacitat per a fer front a tots els serveis sanitaris necessaris per als ciutadans.

Així, sabem que ens cal un accés àgil i fàcil als serveis sanitaris, que aquests no permetin abusos, ni malbarataments, que no deixin a ningú endarrere, que es mantinguin al dia en actualitzacions científiques, tecnològiques i mèdiques. Però sobretot, sobretot que siguin uns serveis sanitaris amb una mirada humana, que aterrin als problemes de les persones, que escoltin i que expliquin molt bé, que acompanyin, que s’adaptin, que respectin i empoderin a les persones implicant-les en les decisions que tinguin a veure amb la seva salut.
Per sort, cada vegada són més així els nostres serveis sanitaris, i això ens dona confiança, tranquil·litat i orgull. Però és necessari també mantenir un nivell d’alerta i de millora constant, en tot allò que sigui possible.

En aquesta època que ens estar tocant viure, és el personal sanitari, professional, vocacional i compromès a qui hem de reconèixer i agrair l’esforç

Només queda dir, que en aquesta època que ens estar tocant viure, és el personal sanitari, professional, vocacional i compromès a qui hem de reconèixer i agrair l’esforç, que ha fet, fa i farà, en favor de totes i tots.  No ho oblidem mai.

Carme Lostao
Alcaldessa Oliana