Opinió

Les dones que van construir la República d’Irlanda

No fa gaire vaig viatjar a Dublín, Irlanda, on el pròxim 24 d’abril commemoraran el centenari de l’”Easter Rising”, la revolució que va contribuir a la proclamació de la República Irlandesa. Mentre visitava la Biblioteca Nacional d’Irlanda, vaig poder visitar l’exposició en motiu d’aquest centenari on s’explicava la situació del país en aquell moment històric per a ells. Vaig poder conèixer els homes que van ajudar a proclamar la República i en van formar el primer govern. Però el que més em va sorprendre va ser poder conèixer les DONES que van ajudar a construir-la, dones que després van ocupar càrrecs polítics rellevants en la nova República.

Em va sorprendre gratament trobar tot una part de l’exposició dedicada a elles. Em va sorprendre molt saber que fa cent anys hi va haver moltes dones que van lluitar colze a colze amb els homes pels seus ideals i conviccions d’aconseguir un país millor i lliure.

Cent anys després, el nostre país es troba en una situació molt semblant. Igual que llavors, hi ha moltes dones que treballem per aconseguir un país lliure, just i millor; treballem per la República catalana. Només espero que d’aquí cent anys quan commemorem el centenari de la nostra República, hi hagi una exposició on es parli de les dones que van treballar per ella, al costat dels homes que també ho van fer.

Feliç dia de la Dona, Dones amb tots els drets!

Anna Azamar i Capdevila
Membre de l’executiva Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran i de la federació
comarcal del Pallars Sobirà